Am o intrebare legata de contractul meu de munca. Lucrez la aceeasi firma din septembrie 2012, in mai 2013 am fost promovata, iar contractul mi-a fost modificat abia in septembrie (atunci expira celalalt si au considerat cele 3luni 1/2 perioada de proba). Din septembrie 2013 mi-au mai facut un contract tot pe durata determinata pana in februarie 2014 cu noua functie. In decembrie 2013 am intrat in CM (cele 126 de zile), iar in ianuarie am nascut. Cand am plecat de la firma mi s-a spus (am tot insistat pentru ca voiam sa stiu care e situatia in momentul in care plec...) ca practic am trei luni lucrate din noul contract, ca in momentul in care intru in CM practic contractul "ingheata" ( adica se suspenda) si cand ma intorc imi termin cele trei luni ramase si dupa imi fac contract nedeterminat, asa cum fusese vorba. Doar ca intre timp am primit ieri un telefon de la seful meu in care imi spunea ca nu are cum sa ma astepte atatea luni (??) si ca practic postul meu nu va mai exista. Este o firma mare si stiam deja ca cineva imi va lua locul (de fapt eu am stat langa persoana respectiva ca sa ii arat ce si cum), dar mi se pare totusi ciudat. Intrebarea e: ei au dreptul sa-mi desfaca contractul de munca sau sunt in continuare angajata ? Pentru ca mai mult decat atat mi-au spus ca nu ma pot primi inapoi decat pe o functie inferioara (pe care lucrasem practic pana in mai 2013), dar din cate stiu eu o data trecut un concurs si schimbata pozitia pe contract spre una superioara angajatorul nu te poate obliga sa te intorci la o pozitie inferioara.
Initial voiam sa stau acasa doar un an, dar in conditiile acestea sunt tentata sa stau doi, daca oricum nu mai am la ce sa ma intorc :( Se poate sa cer doar un an de stat acasa si sa primesc 85% din salariu (e mai avantajos pt mine) si sa prelungesc cu inca un an neplatit, dar sa fiu totusi acoperita pentru vechime ? Va multumesc anticipat.
1. - Ultimul contract individual de munca (CIM) este pe perioada determinata (pana in februarie 2014).
- In momentul in care ati intrat in concediu de maternitate CIM se suspenda (nu inceteaza).
- CIM va inceta de drept, conform art.56(1), lit.i) din Codul muncii, la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care va aflati la acel moment.
2. Asadar nu mai era nevoie sa va spuna ca nu va mai asteapta ci ca nu va mai prelungeste CIM.
3. - In aceasta situatie va puteti inregistra la Agentia de Somaj unde puteti beneficia in continuare de concediu de maternitate si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
4. Puteti opta pentru CCC pana la varsta de 1 an dar apoi, pentru a beneficia de concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, ar trebui sa aveti un loc de munca (perioada de somaj nu este un loc de munca de unde sa solicitati concediu fara plata pentr cresterea copilului).).