Buna ziua. Am o intrebare va rog sa ma ajutati cu un raspuns. De la data 18.04.2011 sunt angajata la o banca, dar cu contract de munca temporara. Sunt insarcinata si data nasterii este scrisa la data de 07.02.2013. Contractul meu de munca este pana la data de 31.01.2013. Daca contractul meu de munca va inceta inainte de nastere atunci nu primesc indemnizatie de crestere copil? Eu in decembrie merg la concediu de maternitate, dar sunt ingrijorata, ca va inceta contractul inainte de nastere.
Nu este nici o problema.... pentru indemnizatie se iau in calcul veniturile din cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului, in cazul Dvs perioada februarie 2012- ianuarie 2013. Nu este relevant ca la data de 07.02.2013 nu aveti un contract de munca. Succes!
1. Perioada celor 12 luni luate in calcul cuprind si luna in care se naste copilul, deci este vorba de perioada martie 2012 - februarie 2013.
2. Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) indiferent de starea in care va aflati dvs. la acea data.
3. - La momentul incetarii CIM dvs. sunteti in concediu de maternitate.
- In aceasta situatie aveti doua posibilitati:
a) sa depuneti certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care le va plati si dupa terminarea concediului de maternitate sa intrati in concediu crestere copil (CCC).
b) sa va inregistrati la Agentia de Somaj (chiar daca sunteti in concediu de maternitate) daca in cele 24 de luni premergatoare intregitrarii aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
4. Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concediu de maternitate, in continuare si apoi de concediu crestere copil (CCC).
5. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
6. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
7. Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.