avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 358 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contract de munca pe perioada determinata-sarcina
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contract de munca pe perioada determinata-sarcina

Buna ziua,
Imi puteti spune, va rog, in cazul sotiei mele, cum ar trebui procedat astfel incat sa beneficieze de 85% in primul an de dupa nastere? Ea este angajata la actualul loc de munca din septembrie 2012, pe perioada determinata, urmand sa-i expire contractul pe 16 ianuarie 2014. In luna aprilie, undeva in jurul datei de 20, ar trebui sa nasca. O alta intrebare ar fi cum ar trebui sa procedeze pt a intra in concediu prenatal si apoi in ccc. Fiind pe perioada determinata, dupa data de 16 ianuarie poate beneficia de somaj? Se poate si in felul asta sa beneficieze de CCC?Din ce am inteles, in momentul nasterii ea trebuie sa figureze cu contract de munca in vigoare. Daca este in somaj, beneficiaza de indemnizatia de crestere?si daca da cum se face calculul? Venitul pe ultimul an(trspectiv din apr 2012)+venitul din somaj(ianuarie-aprilie 2014) /12? O alta posibilitate, in cazul in care nu s-ar lua venitul din somaj in calcul ar mai fi s-o angajez la o firma pt 3 luni...Va rog sa-mi spuneti cum ar trebui sa procedez in situatiile expuse.
Multumesc!
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:24, 18 Noiembrie 2013
1. Daca va naste in aprilie 2014 cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) sunt mai 2013 - aprilie 2014.

2. - Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete dn cele 12 luni eligibile.
- Aceste venituri pot proveni din salarii, indemnizatii de concediu medical, indemnizatii de concediu de maternitate, indemnizatie de somaj.

3. - Contractul individual de munca (CIM) inceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat (inclusiv prelungirile), indiferent de situatia in cae se va afla la acea data.
- Va putea beneficia de indemnizatie de somaj daca in ultimele 24 de luni are 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
- Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator.

4. - Fiind in somaj indemnizat poate beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duce la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o face catre Agentia de Somaj iar actele le depune la Primaria de care apartine cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

5. Concediul de maternitate se acorda de catre medic iar certificatele medicale le duceti la angajator care le calculeaza si le plateste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului Catalina-voicu11 Catalina-voicu11 Buna ziua. Lucrez cu contract de munca din septembrie 2014, iar in luna august 2015 angajatorul urmeaza sa imi inceteze contractul (doar o luna) . Pentru a ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate si indemnizatie crestere copil Bmarinela Bmarinela Buna ziua, Lucrez la o firma din 20 mai a.c., recent am aflat ca sunt insarcinata si ar trebui sa nasc prin aprilie,vreau sa stiu daca beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Gravida cu contract determinat beredenisa beredenisa Buna ziua, am o problema sunt gravida in luna a VI a si sunt angajata la o firma pe perioada determinata. In 30.06 imi expira contractul de munca si am fost ... (vezi toată discuția)