avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal

Buna ziua,

Sunt angajata la o societate comerciala de 1 an si 5 luni, cu contract de munca pe durata determinata, acesta urmand sa expire in 30.11.2013. Sunt insarcinata, iar data probabila a nasterii este 6 decembrie 2013.
Daca nu mi se va prelungi contractul, iar eu nu voi naste decat in decembrie ce trebuie sa fac?
1. Concediul prenatal si postnatal unde va trebui sa il depun, avand in vedere ca nu voi mai avea angajator?
2. Indemnizatie pt cresterea copilului voi primi?
3. Mai am un contract tot la o societate comerciala, dar sunt angajata cu o singura ora din 1 februarie 2013. Acest venit se va lua in calcul la calcularea indemnizatiei avand in vedere ca nu am 12 luni?

Ultima modificare: Miercuri, 16 Octombrie 2013
livialavinia, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:44, 17 Octombrie 2013
1.Aveti dreptul la 126 zile concediu pre/postnatal, din care obligatoriu 42 zile dupa nastere. In data de 30.11 cand ia sfarsit CIM pe perioada determinate dvs veti fi deja in concediu prenatal.:) (OUG 158/2005 art .24-25)
Concediile medicale le depuneti la Agentia de somaj care vi le calculeaza si plateste.
2. Veti primi indemnizaia pentru cresterea copilului, deoarece 12 luni anterior nasterii aveti venituri din salarii.(OUG 111/2010, art 2)
3. Si acel venit, din CIM part-time va fi luat in calcului indemnizatiei.:)

Ar fi bine sa va inregistrati la somaj (AJOFM) cand ia final CIM pe perioada determinate.Concediile medicale vor suspenda indemnizatai de somaj, de care va puteti bucura insa dupa terminarea celor 2 ani (3 in cazul copilului cu handicap) de concediu crestere copil. Va fi greu , cred, sa va gasiti un job dupa acest concediu, iar indemnizaita de somaj va va mai da o gura , mica, cei drept, de aer.:)
1. Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56, alin.(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care va aflati dvs. la acel moment.

2. - Imediat dupa incetarea CIM trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de 10 zile calendaristice.
- Certificatele medicale incepand cu luna decembrie le predati la Agentia de Somaj.

3. Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).

4. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

5. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de
care apartineti cu domiciliul.

6. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde se depune certificatul de concediu de maternitate atunci cand firma se inchide? teu teu Buna ziua! Sunt insarcinata in 20 saptamani si sunt in concediu de risc maternal (fiind o sarcina cu probleme).Firma la care lucrez inchide incepand cu data de ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate ContSters332201 ContSters332201 Poate sa ma la mureasca oare cineva?...pana in 19. 10. 2014 lucrez la o firma avand contract pe perioada nedeterminata, iar din 20.10.2014 lucrez la o alta ... (vezi toată discuția)
Drepturi gravida Cristyna92 Cristyna92 Buna ziua Sunt angajata la o firma cu contract pe determinat ,lucrez la aceasta firma de aprox 1 an si 2 luni si in tot timpul acesta mi s-a facut ... (vezi toată discuția)