avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tata vitreg, adoptie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tata vitreg, adoptie

Buna ziua, o prietena care are un copil ce nu a fost recunoscut de catre tata, cand copilul a implinit 2 ani l-a intalnit pe sotul ei , acum copilul are 8 ani si tata vitreg doreste sa il adopte care sunt pasii de urmat? Mentionez inca o data ca tatal natural nu apare pe certificatul de nastere. Va multumesc!!!
Cel mai recent răspuns: MOCANU OANA , utilizator 11:40, 29 Aprilie 2014
Sa mearga la DGASPC, ei ii consiliaza si ii asista pe parcursul procesului de adoptie. Adoptia se incuviinteaza de catre instanta. Fiind vb de adoptie in familie, nu va dura prea mult pana vor ajunge in instanta.
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 29 Aprilie 2014
gi-jane2, moderator
Pasii pe scurt: in primul rand trebuie sa mearga la DGASP pentru a discuta cu asistentul social din cadrul acestui serviciu care se ocupa cu evaluarea familiilor adoptive. Se va completa un dosar care, in principiu, trebuie sa contina:
-cererea tip pe care o găsești la Serviciul pentru Adopții din cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecție a Copilului;
- copie după cartea de identitate;
- copie legalizată după certificatul de naştere;
- copie legalizată după certificatul de căsătorie/hotărâre de divorţ;
- copie legalizată după titlul de proprietate sau alt act care să ateste dreptul de folosință al locuinţei;
- certificat de cazier judiciar (nu mai vechi de 30 de zile);
- certificat medical tip Ministerul Sănătății (de la direcție sau de la medicul de familie);
- adeverință de venit;
- certificat de cazier judiciar al persoanelor cu care locuieşte persoana/familia care a facut cererea;
- caracterizări de la ultimul loc de muncă sau prieteni de familie;
- certificat medical privind starea de sănătate a celorlalte persoane cu care domiciliază solicitantul;
- declaraţia pe propria răspundere a persoanei/fiecărui membru al cuplului conjugal, dată în fața notarului, că nu au fost decăzuți din drepturile părinteşti;
- declaraţie privind motivaţia de a adopta si aşteptările persoanei/ familiei în legătură cu vârsta, sexul și situația psihomedicală a copilului pe care doresc să îl adopte.
Se realizeaza evaluarea, trebuie identificat copilul pe care doreste sa il adopte, ulterior directia va solicita tribunalului incredintarea copilului pentru o perioada de 90 de zile, si abia ulterior, dupa constatarea compatibilitatii tribunalul va incuviinta adoptia. Fiind vorba despre o adoptie in cadrul familiei este posibil ca termenele si etapele sa fie mult mai scurte. Mult succes!
va multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vrem sa adopt un copil! mariatitiriga mariatitiriga Suntem o familie,sot si sotie,vrem sa adoptam un copil,are doi ani,este declarat doar de mama,tata fiind necunoscut. Mama a plecat si l-a lasat in grija ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume copil testoasa2006 testoasa2006 BUNA ZIUA..CINE MA POATE AJUTA CU UN RASPUNS LA PROBLEMA MEA??AM UN BAIAT DE 13 ANI DI PRIMA CASATORIE..FOSTUL SOT A DECEDAT,EU M-AM RECASATORIT IAR ACTUALUL ... (vezi toată discuția)
Infiere copil nou nascut zgubi zgubi Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca se poate infia un copil nou nascut - cu acordul mamei (tata necunoscut) fara a avea certificat de familie adoptatoare si ... (vezi toată discuția)