Buna ziua. Va rog ajutati-ma cu un raspuns in problema urmatoare:
In cadrul unei rectificari bugetare la o primarie se fac urmatoarele operatiuni
- incasare venituri
- diminuare anumite cheltuieli in cadrul unor capitole bugetare
- sumele rezultate din incasari venituri si diminuare cheltuieli s-au utilizat pentru suplimentarea altor capitole
Aceasta rectificare poate fi facuta in temeiul art 19 din legea 273/2006 privind finantele publice locale, respectiv rectificare bugetara sau se considera diminuarea, respectiv majorarea unor capitole virare de credite si trebuie aplicate prevederile art 49, care te lasa sa faci asta abia in trimestrul III?
In opinia mea: Diminuarea cheltuielilor se poate face prin diminuarea veniturilor in timpul anului. Diminuarea unor cheltuieli si suplimentarea altora inseamna virare si se face doar incepand cu trim. III. In timpul anului se face rectificare pozitiva doar daca am gasit sursa de venituri. In cadrul aceluiasi capitol pot face virari de credite inainte de angajarea cheltuielilor ( cu rectificare .. sedinta).
Legea 273 /2006 : Principii in executia bugetara
Art. 49. - (1) Prin bugetele prevazute la art. 1 alin. (2) se cuprind si se aproba, dupa caz, veniturile si creditele bugetare in structura clasificatiei bugetare.
(2) Creditele bugetare aprobate sunt autorizate pe durata exercitiului bugetar.
(3) Cheltuielile de personal aprobate nu pot fi majorate prin virari de credite bugetare.
(4) Virarile de credite bugetare de la un capitol la alt capitol al clasificatiei bugetare si de la un program la altul se aproba de autoritatile deliberative, pe baza justificarilor corespunzatoare ale ordonatorilor principali de credite, si se pot efectua inainte de angajarea cheltuielilor.
(5) Virarile de credite bugetare in cadrul aceluiasi capitol bugetar, inclusiv intre programele aceluiasi capitol, care nu contravin dispozitiilor prezentului articol, legii bugetului de stat sau legii de rectificare, sunt in competenta fiecarui ordonator principal de credite, pentru bugetul propriu si bugetele institutiilor si serviciilor publice subordonate, si se pot efectua inainte de angajarea cheltuielilor.
(6) Propunerile de virari de credite bugetare sunt insotite de justificari, detalieri si necesitati privind executia, pana la finele anului bugetar, a capitolului si subdiviziunii clasificatiei bugetare, precum si a programului de la care se disponibilizeaza si, respectiv, a capitolului si subdiviziunii clasificatiei bugetare si a programului la care se suplimenteaza prevederile bugetare.
(7) Virarile de credite bugetare, in conditiile prevederilor alin. (4), se pot efectua incepand cu trimestrul al III-lea al anului bugetar."
Articolul 49, alineatul (7) modificat de art.I pct.10 din Legea 13/2011
"(8) Autoritatile administratiei publice locale pot sa prevada si sa aprobe varsaminte din sectiunea de functionare pentru sectiunea de dezvoltare numai daca au asigurate integral venituri programate necesare acoperirii cheltuielilor sectiunii de functionare.
Articolul 49, alineatul (8) completat de art.I pct.25 din OUG 63/2010
(9) Pe parcursul executiei bugetare, ordonatorii de credite asigura in totalitate cheltuielile sectiunilor de functionare ale bugetelor respective.
Articolul 49, alineatul (9) completat de art.I pct.25 din OUG 63/2010
(10) In situatia in care sectiunea de functionare inregistreaza deficit in cursul anului, ordonatorul principal de credite propune autoritatii deliberative rectificarea bugetului local, inclusiv prin diminuarea sumelor reprezentand varsaminte din sectiunea de functionare catre sectiunea de dezvoltare, cu conditia ca sumele respective sa nu faca obiectul unor angajamente legale.
Articolul 49, alineatul (10) completat de art.I pct.25 din OUG 63/2010
(11) In situatia in care, in executie, se constata ca sumele reprezentand varsaminte din sectiunea de functionare catre sectiunea de dezvoltare sunt mai mari decat sumele aprobate prin rectificarea bugetara locala, prevazuta la alin. (10), sumele transferate in plus se restituie de la sectiunea de dezvoltare la sectiunea de functionare prin ordin de plata.
Articolul 49, alineatul (11) completat de art.I pct.25 din OUG 63/2010