avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Revenire din CCC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Revenire din CCC

In speta o contabila si-a luat concediu prenatal 1 an, inainte de terminarea concediului prenatal a depus cerere de reincadrare in functie. Dupa depunerea cererii a primit notificare ca postul dansei se va restructura si ca nu o mai poate primi in firma. Singura varianta sa se intoarca in firma este aplicarea pe un alt post in cadrul firmei respective. Conform Codului muncii, angajatorul este obligat sa reincadreze angajatul in functie. Ce se poate face in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:14, 30 Aprilie 2014
Se opereaza reintegrarea iar ulterior se poate emite o decizie de concediere cu motive ce nu tin de persoana salariatei, respectiv desfintarea postului.
In urma primirii deciziei respective o puteti ataca in instanta, solicitand desfiintarea ei pt. motive de nelegalitate.
Nu cumva noua lege a CCC le protejeaza pe mamele, care au optat pt varianta de 1 an, care beneficiaza de insertie pana implineste copilul 2 ani?...si parca tot legea spunea ca singurul moment cand pot concedia mame intoarse din CCC 1 an e atunci cand pot demonstra ca firma are grave probleme financiare sau se inchide? Sau poate ma insel?!?

societatea nu poate desfiinta postul atat timp cat salariata beneficiaza de plata stimulentului de insertie.
Dupa revenirea definitiva a acesteia in unitate i se va mentine inca postul pe o perioada de pana la 6 luni, exceptie facand cazul de reorganizare judiciara sau faliment.
Salariata sa anunte in scris angajatorul de aceasta situatie, ca raspuns la notificarea primita (preaviz), iar daca i se emite decizia de concediere sa o atace in instanta.
@ alexandra.baciu

1. Codul Muncii nu are nicio prevedere in sensul mentionat de dvs.

2. NU este vorba despre nicio reintegrare , ci doar de reluare activiatii in baza aceluiasi c.i.m.

3. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

4. Asadar, salariata are dreptul sa revinai la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului salariatei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a o primi inapoi.

In cazul in care s-a desfiintat locul dvs de munca , angajatorul va trebui, mai intai, sa-i ofere un alt loc de munca echivalent ....

5. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Potrivit art. 25 alin. 3 din OUG 111/2010, angajatorul are interdictia de a nu va concedia pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii din CCC.
interpretarea este in sensul ca de la data revenirii din CCC persoana respectiva nu poate fi concediata pe o durata cu pana la 6 luni de zile calculata de la data revenirii din CCC.

Dupa aceasta perioada, angajatorul poate decide concediere persoanei respective.

Sintagma " cu pana la 6 luni" semnifica faptul ca aceasta perioada este perioada maxima , angajatorul avand posibilitatea ca prin Reg.Intern sau ccm sa stabileasca o perioada mai mica.

5. Pe perioada platii stimulentului de insertie sau a CCC, un loc de munca poate fi desfiintat. Nu exista niciun text de lege care sa interzica angajatorului sa opteze pentru asa ceva.

Alte discuții în legătură

Concedierea la intoarcerea din concediu crestere copil monica100 monica100 La revenirea la serviciu din concediul de crestere copil, inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului, cat timp mai e obligat angajatorul, conform legii, ... (vezi toată discuția)
Concediere la revenirea din cic cu varsta de pana la 1 an MihaelaVerde MihaelaVerde Buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine daca angajatorul are voie legal sa ma concedieze la revenirea din CIC cu varsta de pana la 1 an, motivand ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie, revenirea din ccc si modificarea c.i.m. ContSters318511 ContSters318511 Momentan sunt in concediu de crestere copil pana la 2 ani(copilul face 2ani in octombrie) mau sunat de la locul de munca daca nu as vrea sa ma ... (vezi toată discuția)