avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Revenire din CCC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Revenire din CCC

In speta o contabila si-a luat concediu prenatal 1 an, inainte de terminarea concediului prenatal a depus cerere de reincadrare in functie. Dupa depunerea cererii a primit notificare ca postul dansei se va restructura si ca nu o mai poate primi in firma. Singura varianta sa se intoarca in firma este aplicarea pe un alt post in cadrul firmei respective. Conform Codului muncii, angajatorul este obligat sa reincadreze angajatul in functie. Ce se poate face in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:14, 30 Aprilie 2014
Art 25 OUG 111/2010
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

ART. 65 CM
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.



CIM se incheie intre un salariat si un angajator avand ca obiect prestarea unei munci in baza functiei sau a postului ocupat in schimbul unui salariu Daca angajatorul desfiinteaza postul ocupat de angajatul respectiv, dispare obiectul CIM.
Bineinteles ca partile pot negocia un alt post, pentru a evita concedierea, insa daca angajatul refuza va fi concediat, ceea ce este interzis de lege (exceptie reorg jud sau faliment).

Incetarea c.i.m. este una, iar desfiintare a unui post este altceva - ceea ce nu este interzis de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea la intoarcerea din concediu crestere copil monica100 monica100 La revenirea la serviciu din concediul de crestere copil, inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului, cat timp mai e obligat angajatorul, conform legii, ... (vezi toată discuția)
Concediere la revenirea din cic cu varsta de pana la 1 an MihaelaVerde MihaelaVerde Buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine daca angajatorul are voie legal sa ma concedieze la revenirea din CIC cu varsta de pana la 1 an, motivand ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie, revenirea din ccc si modificarea c.i.m. ContSters318511 ContSters318511 Momentan sunt in concediu de crestere copil pana la 2 ani(copilul face 2ani in octombrie) mau sunat de la locul de munca daca nu as vrea sa ma ... (vezi toată discuția)