avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie, stagiu insuficient de cotizare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie, stagiu insuficient de cotizare

Sunt nascuta in 25.11.1950 si am un stagiu de cotizare de doar 8.5 ani, exista vreo posibilitate de a primi pensie?conform hotărârii Curţii Constituţionale nr. 680/2012, exista posibilitate de a primi o astfel de pensie, mentionez ca sunt bolnava cu inima; va multumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:52, 6 Mai 2014
1. Decizia CCR 680/2010 se refera la stagiul de cotizare necesar in cazul pensionarii pentru invaliditate.

2. Dvs. puteti beneficia doar de pensie de invaliditate, daca este aczul si daca medicii vor decide incadrarea intr-un grad de invaliditate.

3. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.

4. - Trimiterea catre medicul specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.

Fiind nascuta in 1950 indeplineati conditii de pensie de limita de varsta la data de 25.06.2009 daca aveati un stagiu minim de cotizare de 12 ani 2 luni 1 zi. Pensie de boala pot beneficia doar cei care inca nu au varsta pt. penie de limita de varsta, deci dvs. nu puteti beneficia de pensie de invaliditate.
Sincura varianta ar fi incheierea unui contract de asigurare pt. o perioada care insumata cu anii de lucru sa fie de minim 12 ani 2 luni 1 zi, abia apoi sa va depuneti dosar de pensie.
Buna ziua,
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri, mai am cateva intrebari daca se poate sa ma lamuriti :
1. In perioada 2001-2007 - am lucrat cu 1/2 norma,ca si referent la o scoala populara de arte (in lunile scolare X - VI - 8 luni si 15 zile ) ce stagiu de cotizare am,daca am avu contract cu 1/2 norma?
2. Pensia de handicap, pe o perioada de 2 ani si 11 luni se ia in considerare ca si stagiu de cotizare?
3.La momentul actual ce stagiu de cotizare am nevoie pentru pensie la limita de varsta?
In Codul Muncii e prvazut ca beneficiati de aceleasi drepturi ca si cei angajati cu norma intreaga, doar ca salariul e cel pt perioada lucrata. Nu stiu cand a fost facuta modifiacrea si nu cred ca beneficiati de drepturi retroactiv. Pt siguranta depuneti la casa de pensii dosar de pensie de limita de varsta si pe decizia de respingere va fi scrisa perioada stagiului de cotizare si atunci stiti sigur ce perioada va lipseste.
Indemnizatia de handicap nu e socotita ca stagiu de cotizare, doar daca ati beneficiat de pensie de invaliditate platita de casa de pensii.
Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2014
Gabi50, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Cand pot iesi la pensie? anla2 anla2 Buna ziua. Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea intrebare pentru cineva apropiat cu urmatoarele date: Barbat- nascut ... (vezi toată discuția)
Cand se poate pensiona? tania63 tania63 barbat nascut pe 4oct 1950 salariat din 1966 si in prezent -2 ani de armata in aceasta perioada. din 1966 pana in 2001 salariat in grupa1 de munca. cand se ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate silviappp silviappp Sunt pensionar de invaliditate gradul 2 din mai 2001,am implinit pe 26 noiembrie 2013 55 de ani si conform legii 263\\2010 se poate iesi la pensie fara ... (vezi toată discuția)