1. Conform HG nr. 355 din 11/04/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor (publicata în Monitorul Oficial, Partea I nr. 332 din 17/05/2007), modificata de HG 1169/2011, angajatorul va trimite la medicul de medicina muncii care deserveste pe angajator cu "solicitarea pentru examenul medical la angajare" si "fisa de expunere la riscuri profesionale", completate si semnate de el.
2. Medicul de medicina muncii propune examenele medicale, in functie de cerintele postului si, in functie de rezultate, completeaza "fisa de aptitudine" cu care candidatul se prezinta la angajator si apoi semneaza CIM.
3 Conform Legii 319/2006, a securitatii si sanatatii in munca, si a Normelor de aplicare a ei, costurile legate de efectuarea examenelor medicale inainte de angajare si in timpul desfasurarii activitatii la locul de munca sunt suportate de angajator.
4. Programarea la medicul de medicina muncii o face a angajatorul care are un contract de prestari servici cu medicul respectiv.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Medicul specialist de medicina muncii, cu care firma are incheita contract de prestari servicii medicale, dupa efectuarea examinarii medicale, completeaza fisa de aptitudine a lucratorului cu precizarea: apt/ inapt/ apt conditionat pentru locul de munca/ postul de lucru/ activitatea ....
Daca scrie "inapt", lucratorul nu poate desfasura activitatea respectiva, la locul de munca/ postul de lucru pentru care angajatorul a facut solicitarea de efectuare examinare medicala.
Daca scrie "apt conditionat", medicul specilaist de medicina muncii care semneaza fisa de aptitudine trebuie sa precizeze si conditiile in care noul angajat poate desfasura activitatea la locul de munca/ postul de lucru ....
Un exemplar din fisa de aptitudine se preda de catre medicul specialist de medicina muncii, angajatorului, iar un exemplar se preda lucratorului.
In urma examinarii medicale, medicul specialist de medicina muncii intocmeste un dosar medical, care se pastreaza la cabinetul medicului.
Dupa caz, medicul specilaist de medicina muncii cere lamuriri de la medicul de familie al lucratorului si ii comunica acestuia date de interes comun, rezultate in urma efectuarii examinarii medicale la angajare, respectiv in urma examinarii medicale periodice, la care va participa ulterior lucratorul, in urma angajarii si a desfasurarii de activitati.