avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Fisa medicina muncii/aptitudine
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Fisa medicina muncii/aptitudine

Buna ziua,

Am dori sa intreb si sper sa si primesc un raspuns la niste nelamuri legate de contractul individual de munca:
-exista posibilitatea intocmirii fisei de medicina muncii/aptitudine, de catre o clinica particulara cu care un angajator are contract sau de un alt medic de medicina muncii, in lipsa efectuarii analizelor specifice, a luarii la cunostinta intr-un mod direct al meu? adica, sa se falsifice, folosindu-se doar datele cu caracter personal;
-este nevoie ca pe dosarul de angajare sa apara parafa medicului de familie a viitorului angajat, prin care sa isi dea acordul asupra capabilitatii pentru postul optat?

Multumesc si astept raspuns
Cel mai recent răspuns: ionion2000 , utilizator 22:52, 20 Ianuarie 2016
Fisa de aptitudine se completeaza numai de catre medicul specialist de medicina muncii (din cadrul unei clinici de stat sau particulare, respectiv de o persoana fizica - medic specialist de medicina muncii, autorizata sa presteze servicii de medicina muncii) cu care firma unde urmeaza a fi angajat lucratorul are incheiat contract de prestari servicii medicale.
Analizele care se efectueaza sunt cele mentionate in anexa 1 la HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor, in functie de postul/ meseria/ activitatea pentru care urmeaza sa se angajeze lucratorul.
Lucratorul este trimis la medicul specialist de medicina muncii cu o solicitare de angajare si cu o fisa de identificare a riscurilor profesionale (se bifeaza de catre angajator riscurile existente) la care va fi expus viitorul salariat la locul de munca/ postul de lucru.
In urma efectuarii examinarii medicale, medicul specialsit de medicina muncii intocmeste/ semneaza si parafeaza fisa de aptitudine pe care mentioneaza: apt/ inapt/ apt conditionat. Un exemplar din fisa de aptitudine se da lucratorului si un exemplar pentru angajator conform prevederilor:
-art.17 Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.
Medicul de familie si medicul specialist de medicina muncii se pot informa reciproc conform prevederilor:
-art.44 Medicul specialist de medicina muncii si medicul de familie al lucratorului se vor informa reciproc si operativ referitor la aparitia unor modificari în starea de sanatate a lucratorului.
Pe dosarul de angajare nu este necesar avizul/ semnatura si parafa medicului de familie.
Multumesc pt informatii.
Deci m-as putea astepta la o falsificare asupra analizelor si implicit a acestei fise.
Nu inteleg motivul pentru care medicul specialist de medicina muncii ar falsifica analizele dvs. si fisa de aptitudine.
Pentru a exonera angajatorul, in raport cu art. 27 alin. 1 cu referire la alin. 2 din Codul muncii, prin asta intrand intr-o oarecare legalitate, pana la un moment dat.
Daca face asa ceva, medicul risca sa faca cunostinta cu justitia daca se depune plangere penala impotriva sa si nu cred va fi incantat de alternativa.

Alte discuții în legătură

"analize medicale la angajare" retroactiv? lorella lorella Am si eu o intrebare. Daca am lucrat intr-o societate fara sa mi se faca contract de munca si am castigat procesul civil in urma caruia firma este obligata ... (vezi toată discuția)
Fisa medicala Corina-Elena 71 Corina-Elena 71 Am voie sa fac copie xerox fiselor medicale ale pacientilor la cererea angajatorului pentru a fi verificate de acesta ? (vezi toată discuția)
Adeverinta de aptitudini AlbertMiru AlbertMiru La angajare , nu este suficienta adeverinta de la medicul de familie? Obligatoriu e nevoie de adeverinta de la un medic in \"medicina muncii\"? multumesc! (vezi toată discuția)