Am dori sa intreb si sper sa si primesc un raspuns la niste nelamuri legate de contractul individual de munca:
-exista posibilitatea intocmirii fisei de medicina muncii/aptitudine, de catre o clinica particulara cu care un angajator are contract sau de un alt medic de medicina muncii, in lipsa efectuarii analizelor specifice, a luarii la cunostinta intr-un mod direct al meu? adica, sa se falsifice, folosindu-se doar datele cu caracter personal;
-este nevoie ca pe dosarul de angajare sa apara parafa medicului de familie a viitorului angajat, prin care sa isi dea acordul asupra capabilitatii pentru postul optat?
Fisa de aptitudine se completeaza numai de catre medicul specialist de medicina muncii (din cadrul unei clinici de stat sau particulare, respectiv de o persoana fizica - medic specialist de medicina muncii, autorizata sa presteze servicii de medicina muncii) cu care firma unde urmeaza a fi angajat lucratorul are incheiat contract de prestari servicii medicale.
Analizele care se efectueaza sunt cele mentionate in anexa 1 la HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor, in functie de postul/ meseria/ activitatea pentru care urmeaza sa se angajeze lucratorul.
Lucratorul este trimis la medicul specialist de medicina muncii cu o solicitare de angajare si cu o fisa de identificare a riscurilor profesionale (se bifeaza de catre angajator riscurile existente) la care va fi expus viitorul salariat la locul de munca/ postul de lucru.
In urma efectuarii examinarii medicale, medicul specialsit de medicina muncii intocmeste/ semneaza si parafeaza fisa de aptitudine pe care mentioneaza: apt/ inapt/ apt conditionat. Un exemplar din fisa de aptitudine se da lucratorului si un exemplar pentru angajator conform prevederilor:
-art.17 Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul pentru angajator si celalalt pentru lucrator.
Medicul de familie si medicul specialist de medicina muncii se pot informa reciproc conform prevederilor:
-art.44 Medicul specialist de medicina muncii si medicul de familie al lucratorului se vor informa reciproc si operativ referitor la aparitia unor modificari în starea de sanatate a lucratorului.
Pe dosarul de angajare nu este necesar avizul/ semnatura si parafa medicului de familie.
Pentru a exonera angajatorul, in raport cu art. 27 alin. 1 cu referire la alin. 2 din Codul muncii, prin asta intrand intr-o oarecare legalitate, pana la un moment dat.