HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art. 37 (1) Dosarul medical şi fişa de identificare a factorilor de risc profesional se păstrează la structura de medicina muncii pe durata derulării contractului cu angajatorul.
(2) Dosarul medical şi fişa de identificare a factorilor de risc profesional pot fi, la solicitare, predate noii structuri de medicina muncii agreate de angajator.
(3) Dosarele medicale trebuie păstrate la structurile de medicina muncii cel puţin 40 de ani de la încetarea expunerii, în cazul expunerii profesionale la agenţi cancerigeni sau mutageni la locul de muncă.
-art. 46 Dosarului medical îi sunt aplicabile prevederile art. 21-25 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, referitoare la dreptul la confidenţialitatea informaţiilor şi viaţa privată a pacientului.
-art. 47 Lucrătorii au acces, la cerere, la toate informaţiile referitoare la starea lor de sănătate. Angajatorul nu are acces la dosarul medical al salariatului. Acesta primeste doar fisa de aptitudine a salariatului.
Legal, nu aveti dreptul sa faceti copii xerox dupa dosarul medical al salariatilor. Angajatorul nu are in competenta verificarea fiselor medicale ale salariatilor.
-art. 17 Fişa de aptitudine care finalizează examenul medical la angajarea în muncă se
completează numai de către medicul de medicina muncii, în două exemplare, unul pentru angajator şi celălalt pentru lucrător.
In urma efectuarii examinarii medicale periodice daca au intervenit modificari in starea de sanatate a lucratorului, medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale poate modifica fisa de aptitudine a lucratorului, in sensul schimbarii optiunii - apt/ inapt/ apt conditionat (cu precizare conditionari) pentru locul de munca .....
E vorba despre fisele pacientilor mei pe care angajatorul le cere pt a-mi justifica eu activitatea ! Le pot copia nu sunt confidentiale ,intre mine si pacient ?
Inteleg ca firma dvs. are compartiment medical.
Nu stiu despre ce alte fise ale pacientilor dvs. poate fi vorba in afara de dosarele medicale ale salariatilor care nu sunt publice.
Programarea anuala a lucratorilor la examinarea medicala periodica este un document intocmit de dvs. impreuna cu compartimentul ssm al firmei si este aprobata de angajator. In baza acestui program puteti sa faceti o programare lunara/ zilnica/ orara pe care sa o avizeze angajatorul. In programarea lunara/ zilnica puteti trece rubrica de consultatii in afara examinarii medicale, precum si controale in teren privind igiena si locurilor de munca.
HG nr. 355/ 2007 va obliga sa prezentati un raport scris al activitatii de examinare medicala periodica,
-art.29 (2) Serviciul de medicina muncii care asigură supravegherea stării de sănătate a lucrătorilor va întocmi şi va prezenta angajatorului, anual, un raport care va cuprinde în principal concluziile evaluării stării de sănătate a lucrătorilor, precum şi recomandări medicale privind promovarea sănătăţii la locul de muncă.
Daca in urma activitatii lunare identificati aspecte care pot fi analizate de catre angajator puteti sa-i faceti o informare scris, depusa cu nr. de inregistrare/ data.