avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Fisa medicina muncii/aptitudine
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Fisa medicina muncii/aptitudine

Buna ziua,

Am dori sa intreb si sper sa si primesc un raspuns la niste nelamuri legate de contractul individual de munca:
-exista posibilitatea intocmirii fisei de medicina muncii/aptitudine, de catre o clinica particulara cu care un angajator are contract sau de un alt medic de medicina muncii, in lipsa efectuarii analizelor specifice, a luarii la cunostinta intr-un mod direct al meu? adica, sa se falsifice, folosindu-se doar datele cu caracter personal;
-este nevoie ca pe dosarul de angajare sa apara parafa medicului de familie a viitorului angajat, prin care sa isi dea acordul asupra capabilitatii pentru postul optat?

Multumesc si astept raspuns
Cel mai recent răspuns: ionion2000 , utilizator 22:52, 20 Ianuarie 2016
Nu mai faceti confuzie intre medicul specialist/primar de medicina muncii si medicul de medicina de familie.

Conform HG 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor (actualizată până la 19.01.2012) medicul specialist/primar de medicina muncii efectueaza examenul medical de medicina muncii si elibereaza fisa de aptitudine.

Iar medicul de medicina de familie se ocupa de pacienti, in general, indiferent daca sunt salariati sau nu (si, bineinteles, nu elibereaza fisa de aptitudine).

Exista multi medici de medicina de familie care va mint ca au voie sa efectueze examenul medical de medicina muncii.
Vezi: [ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Noiembrie 2015
POPA GHEORGHE, Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Vreau sa mentionez ceva legat de discutia de mai sus: am primit de la angajator fisa de aptitudine conforma cu originalul, care avea lipsa bifa de "apt", "apt conditionat"..., am facut sesizare la DSP si celor de acolo le-a eliberat-o cu bifa. I-as putea da in judecata pt fals material in inscrisuri oficiale? Totodata, au voie sa divulge informatiile mele cu caracter fara acceptul meu scris, unui medic, ca acesta sa intocmeasca fisa de aptitudine?
Fisa de aptitudine trebuie sa o primiti de la medicul specialist de medicina muncii, dupa efectuarea examinarii medicale conform prevederilor din HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor,
-art.17 Fisa de aptitudine care finalizeaza examenul medical la angajarea in munca se completeaza numai de catre medicul de medicina muncii, in doua exemplare, unul
pentru angajator si celalalt pentru lucrator.
Pe fisa de aptitudine nu poate sa apara bifat de catre medicul specialist de medicina muncii decat o singura optiune, una din cele 3 (apt/ apt conditionat/ inapt). Nu trebuie sa primiti fisa de aptitudine conforma cu originalul ci unul din cele 2 exemplare emise.
Referitor la divulgarea de informatii medicale, nu inteleg cine sa le divulge medicului specialist de medicina muncii. Acesta efectueaza examinarea medicala, detine dosarul medical al salariatului si emite fisa de aptitudine.
In privinta confidentialitatii sunt aplicabile prevederile de la:
-art. 46 Dosarului medical ii sunt aplicabile prevederile art. 21—25 din Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, referitoare la dreptul la confidentialitatea informatiilor si viata privata a pacientului.
-art. 47 Lucratorii au acces, la cerere, la toate informatiile referitoare la starea lor de sanatate.
Exista si avizul medical "Inapt temporar", al 4-lea (de fapt al 3-lea din 4).

Vezi:
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2016
ionion2000, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"analize medicale la angajare" retroactiv? lorella lorella Am si eu o intrebare. Daca am lucrat intr-o societate fara sa mi se faca contract de munca si am castigat procesul civil in urma caruia firma este obligata ... (vezi toată discuția)
Fisa medicala Corina-Elena 71 Corina-Elena 71 Am voie sa fac copie xerox fiselor medicale ale pacientilor la cererea angajatorului pentru a fi verificate de acesta ? (vezi toată discuția)
Adeverinta de aptitudini AlbertMiru AlbertMiru La angajare , nu este suficienta adeverinta de la medicul de familie? Obligatoriu e nevoie de adeverinta de la un medic in \"medicina muncii\"? multumesc! (vezi toată discuția)