avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1051 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Care sunt pasii de anulare a deciziei Consiliului de ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Care sunt pasii de anulare a deciziei Consiliului de administratie?

Buna seara! Sunt invatator si am participat la etapa de pretransfer consimtit intre unitati de invatamant la o scoala care a publicat post vacant in acest sens. Desi mi s-a primit, inregistrat si evaluat dosarul, nu mi s-a dat acordul de pretransfer in CA motivand ca postul nu exista(cel mai mare punctaj). Ori inainte de inceperea CA exista. Am depus contestatie la aceasta scoala si mi-au raspuns ca decizia este definitiva, iar ISJ mi-a spus ca nu se pot amesteca in deciziile luate la nivel de CA al scolii. Am cateva intrebari:
1) Care sunt pasii de atac ai acestei decizii? Mi s-a comunicat ca trebuie sa ma adresez instantei de contencios-administrativ, dar nu stiu ce am de facut exact.
2) Ma pot apara singur sau am nevoie de avocat neaparat?
3) Pot cere si daune morale si cheltuieli de judecata?
4) Daca ISJ mi-a raspuns ca nu intervin peste hotararea CA al scolii, desi au sesizat ca acolo s-a incalcat metodologia si mi-au comunicat verbal ca nu aveau niciun motiv legal sa nu-mi dea acord favorabil, ii pot actiona si pe d-lor in judecata pentru ca nu au reparat la timp situatia?
1) Care sunt pasii de atac ai acestei decizii? Mi s-a comunicat ca trebuie sa ma adresez instantei de contencios-administrativ, dar nu stiu ce am de facut exact.

In acest caz, se formuleaza o cerere de chemare in judecata a unitatii scolare prin care solicitati instantei anularea deciziei respective. Cererea de chemare in judecata se va motiva in fapt si in drept.

2) Ma pot apara singur sau am nevoie de avocat neaparat?
Angjarea unui specialist in domeniu este benefica numai daca considerati ca nu va puteti apara singur.
Daca veti castiga litigiul si ati avut angajat un avocat, onorariul acestuia se va putea recupera sub forma cheltuielilor de judecata de la partea adversa.

3) Pot cere si daune morale si cheltuieli de judecata?
Da, se pot solicita asa ceva, prin cererea de chemare in judecata.

4) Daca ISJ mi-a raspuns ca nu intervin peste hotararea CA al scolii, desi au sesizat ca acolo s-a incalcat metodologia si mi-au comunicat verbal ca nu aveau niciun motiv legal sa nu-mi dea acord favorabil, ii pot actiona si pe d-lor in judecata pentru ca nu au reparat la timp situatia?

ISJ poate fi trasa a raspundere daca v-a cauzat un prejudiciu prin pasivitatea lor fata de demersul dvs .

Postul nu mai exista din ce motiv? A fost dat pentru alta etapa sau s-a raportat pentru clasa pregatitoare si nu s-a realizat numarul de copii?

Daca va aflati in prima situatie, contestati decizia CA in instanta, considerand ca ati depus plangerea prealabila la scoala, cu nr. de inregistrare.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Aprilie 2014
elena138, utilizator
Postul apare ca vacant 1 an pe lista posturilor publicate pe ISJ si pe site-ul Titularizare.ro, avand cod specific 1-pretransfer consimtit intre unitati de invatamant, dar pe decizia de refuzare a acordului este scris ca "postul este nou infiintat si nu are viabilitate". Ori, in momentul in care s-a realizat planul de scolarizare pentru anul scolar 2014-2015, ca urmare a cerereilor depuse de parinti, inregistrate in baza de date comuna tuturor scolilor, acelasi CA a aprobat infiintarea acestui post didactic si a inaintat catre ISJ lista posturilor vacante. In metodologia de pretransfer scrie clar la ART.52(3) ca posturile pot fi ocupate prin pretransfer, indiferent de viabilitate. Domnul director ne-a spus cu nonsalanta tuturor celor 8 candidati invatatori ca CA doreste ca acest post sa fie ocupat de un detasat sau un suplinitor. Nimic de obiectat! De ce nu am stiut asta de la inceput? De ce s-au mai primit dosarele celor care solicitau pretransfer? De ce s-au eliberat avize necesare ocuparii acestui post(aviz pedagogic)? Daca in momentul in care am mers sa depun dosarul la aceasta scoala mi s-ar fi explicat situatia, m-as fi orientat catre alta, dar nimeni nu a adus in discutie asa ceva pana dupa terminarea sedintei CA cand asteptam cu totii un raspuns care a si venit: ATI CANDIDAT PENTRU NIMIC, POSTUL NU EXISTA! Asemenea bataie de joc nu cred ca este posibila nici macar la noi, unde am crezut ca le-am vazut pe toate pana acum.
Voi face o adresa si catre Minister pentru a le face cunoscuta situatia, dar nu stiu sigur carui departament, asa ca daca ma puteti indruma in legatura cu asta, ar fi minunat.
Nu stiu daca cineva se mai confrunta cu situatia mea, dar, as vrea sa stiu daca, in opinia d-voastra, din cele relatate, as avea castig de cauza in instanta.
Va multumesc anticipat tuturor pentru raspunsuri!
Corpul de control al ministrului.
Este discutabil punctul de vedere, scoala trebuia sa va primeasca dosarele. Problema dv. este legata de decizia CA privind refuzul, codul postului fiind pentru pretransfer. Nu am acum un raspuns clar si obiectiv, mai citesc putin si va raspund mai detaliat. Raman la opinia ca trebuie anulat acel articol din metodologie care permite CA sa decida cum se ocupa postul, avand in vedere ca se inregistreaza exclusiv abuzuri ale scolilor.
Trebuie sa mai vedem si care este competenta Ministerului Public privind actiunea in contencios administrativ pentru anularea actelor ilegale.
E adevarat ca fiecare CA are dreptul sa decida modalitatea de a se ocupa postul, dar acest lucru trebuia specificat. Nu sa comunice post pentru pretransfer si apoi, dupa ce Comisia de mobilitate a analizat dosarele, a facut ierarhizarea candidatilor in functie de punctaj si a inaintat CA sa analizeze si sa dea acordul cadrului didactic cu cel mai mare punctaj(in speta, eu), sa revina cu precizarea ca nu mai vor sa dea acord nimanui pe motiv ca postul nu e viabil. Nu m-ar fi deranjat daca nu as fi obtinut eu acordul in favoarea altcuiva sau daca nu indeplineam anumite conditii specifice(care nu au existat, cu exceptia avizului pedagogic pe care l-au eliberat tuturor si "Fie ca cel mai bun sa castige!"-vorbele d-lui director), dar nu pot accepta faptul ca am muncit sa-mi fac un dosar pe care ori ca l-am depus acolo, ori ca-l aruncam la gunoi, este acelasi lucru pentru ca rezultatul este acelasi: am obtinut NIMIC. Asta ramane problema mea: faptul ca nu au respectat legea si nu au fost corecti, nu ca nu am primit eu acordul.
Ultima modificare: Joi, 1 Mai 2014
RobertStanila, utilizator

Alte discuții în legătură

Incalcare metodologie fight_for_justice fight_for_justice Buna ziua! As dori sa va prezint pe scurt urmatoarea problema. Sunt profesor titular si fac o naveta de 30km pana la scoala fara a primi decontarea navetei. In ... (vezi toată discuția)
Incalcare legii in etapa pretransfer a cadrelor didactice christina_geanina christina_geanina Buna ziua! Prin prezenta va solicit opinia de specialitate, intrucat ma confrunt cu urmatoarea situatie: sunt angajata unei unitati de invatamant subordonata ... (vezi toată discuția)
Conditii specifice pretransfer - pot fi contestate juridic? ContSters53977 ContSters53977 Conform prevederilor METODOLOGIEI - CADRU PRIVIND MOBILITATEA PERSONALULUI DIDACTIC DIN ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR ÎN ANUL ŞCOLAR 2015-2016, art.29, ... (vezi toată discuția)