Am revenit in Romania dupa o perioada indelungata dar am contract de colaborare cu o firma de software din US. Sunt platita drept colaborator cu plata pe ora. Nu pot estima perioada de sedere in Romania, depinde de timpii de procesare a documentelor de imigrare in US, si pana una alta doresc sa fiu un cetatean corect si sa imi inregistrez activitatea la fisc. Cred ca ma incadrez la PFA dar sincer va spun n-am inteles mare lucru din articolele legale.
Un prieten care are PFA mi-a zis ca ma incadrez la PFA cu norma de venit.
Intrebari:
- ce este norma de venit si cum se calculeaza, se calculeaza din suma pe care o incasez eu din contract?
- ce alte contributii se mai datoreaza si la ce suma se calculeaza?
- pentru a devenii PFA trebuiesc indeplinite anumite conditii si car ear fi acele conditii?
-mi s-a mentionat codul 6202 pentru consultanta in tehnologia informatie, este acesta codul corect ?
Norma de venit este o suma fixa pe care fiscul o considera ca un minim/ o medie a veniturilor realizate de catre o PFA care activeaza in anumite domenii (IT-ul este unul dntre aceste domenii). Ea este diferita in functie de sector/ oras.
Norma de venit nu tine cont de suma din contract, e stabilita de lege. Pt IT e in jur de 25.000 lei pe an.
Contributiile sunt: cass (sanatate), cas (pensie) si 16% din venit.
Toate se calculeaza asupra normei de venit si se platesc trimestrial. Se depun Declaratiile 200 si 220 pt aceasta.
Pt a devei PFA va trebuie un spatiu alocat (drept de proprietate/comodat/inchiriere) si diploma in profesia dvs. (diploma de informatician), plus o serie de alte acte destul de usor de procurat. Ele se inregistreaza la Registrul Comertului. Ulterior cu Certificatul de inregistrare la Fisc.
Codul Caen 6202 e correct.
Trebuie sa tineti cont ca de la atingerea cifrei de afaceri de 220000 lei (65000 euro la cursul de la 01/01/2007) trebuie sa va inregistrati ca platitor de T.V.A.
Va recomand sa colaborati cu un contabil, cel putin la nivel de consultanta. Ca specialist intr-un domeniu, stiti ca fiecare meserie are nevoie de experienta pentru a fi practicata bine iar contabilitatea nu face exceptie, chiar daca multi zic ca o poate face oricine.
65000E pe an?
Va cred cu privire la specificul profesiei, insa avand in vedere ca nu sunt decat o persoana care ofera consultanta in domeniul IT speram sincer sa fie mai usor de inregistrat la fisc. As fi luat contract de munca daca compania cu care lucrez ar fi acceptat, dar nici ei nu doresc sa intre in detalii legale cu Romania. Va multumesc ca ati raspuns intrebarilor mele.