avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... PFA 6202 - Norma de venit + Facturare in EU & US
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

PFA 6202 - Norma de venit + Facturare in EU & US

Buna ziua,

Am un PFA inregistrat pe codul 6201 (Software la comanda) din anul 2008 pe care l-am suspendat in decembrie 2011, chiar inainte sa intre noua legislatie in vigoare. Mentionez ca am platit toate taxele la zi, dar am alfat ca nu aveam voie sa facturez catre clienti din EU fara sa fiu pe lista operatorilor intercomunitari.

De curand mii s-a propus o colaborare ca si consultant IT din partea firmei unde am fost angajat 2 ani, ei avand filiale in US si UE. M-am gandit sa reactivez PFA-ul mentionat mai sus, sa modific activitatea din 6201 in 6202, pentru a putea beneficia in continuare de norma de venit.

Am urmatoarele intrebari:

1. Dupa cum am mentionat mai sus, nu cred ca am procedat tocmai corect cu vechiul PFA.Ma gandeam sa il lichidez si sa creez alt PFA. Este posibil sa infiintez in loc de PFA John Doe (vechiul) --> PFA Doe John? :D

2. Ce pasi trebuie sa urmez pentru a avea dreptul sa facturez in EU, si sa beneficiez de norma de venit. Trebuie sa depun anumite declaratii?

3. Cum pot factura pentru clienti din afara EU, ex US?

4. Am vazut ca norma de venit 6202 pentru Timis este de 10000ron. Asta inseamna ca taxele sunt 1600 ron impartit la 4 trimestre + pensie 232ron/lunar + sanatate ?

Va multumesc anticipat!

Cu stima,
Adrian
Cel mai recent răspuns: andreiyd , utilizator 11:36, 8 Februarie 2013
Pe scurt:
1. PFA trebuie obligatoriu sa va poarte numele. Dupa radierea celui existent, veti putea inregistra un alt PFA cu aceeasi denumire.
(Remarca: in loc de PFA inregistrati-va ca intreprindere individuala, este mai... elegant);
2. In primul rand va trebui sa solicitati un certificat de inregistrare in scopuri de tva de la Fisc, apoi sa va inregistrati in ROI (Registrul Operatorilor Intracomunitari), ca prestator de servicii. Veti primi pe langa codul fiscal existent un cod fiscal diferit si distinct valabil doar in cazul facturarii in afara. In relatia cu statele membre UE se depune declaratia 390.
3.Anterior emiterii de facturi catre entitati NON-UE, spre exemplu SUA, este imperios necesar sa stabiliti daca: locul prestarii serviciilor este Romania sau nu; entitatea beneficiara este sau nu persoana juridica impozabila, etc. Dar cum acest aspect s-a discutat recent pe acest forum, va invit sa lecturati;
4. Nu am verificat cat este norma de venit pentru judetul Timis, dar daca asa este cum spuneti, atunci calculele Dvs. sunt corecte (CASS este 5,5%, raportat la 10000 lei/12 luni). CAS platiti doar daca NU sunteti deja asigurat in sistemul public de pensii.

Numai bine.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Iulie 2012
ContSters44758, utilizator
Va multumesc pentru raspunsul prompt.

As dorii o lamurire la pct 2:
1. Daca ofer servicii de consultanta in domeniul IT este necesara inregistrarea in scopuri de TVA?
2. Facturile care le emit pentru strainatate se incadreaza si ele in norma de venit?

Cu stima,
Adrian
1. Cele scrise de mine la pct.2 sunt valabile doar daca prestati servicii IN AFARA, cu precadere catre entitati inregistrate/cu domiciliul fiscal intr-un stat UE. Inregistrarea in scopuri de tva si - apoi- inscrierea in ROI sa nu va sperie. Este bine de stiut ca in acest caz (adica atunci cand aveti 2 coduri fiscale, primul (obtinut odata cu inregistrarea firmei la ORC) il veti utiliza doar in relatiile cu eventualii clienti INTERNI, facturand FARA TVA, etc...
2. Facturile pe care le emiteti pentru strainatate se incadreaza si ele in norma de venit, ca - de fapt - totalitatea veniturilor pe care le realizati.

Buna ziua,

Sunt PFA CAEN 6202 si recent mi-am infiintat PFA-ul in sistemul norma de venit. Deasemenea si eu lucrez cu clienti din strainatate: presoane fizice si juridice din UE, persoane fizice si juridice exrtacomunitare.
As avea cateva intrebari:
- am inteles ca pentru persoanele juridice din UE trbuie sa ma inregistrez la fisc. Ce se intampla cu celelalte situatii: fizice UE si ambele non UE?
- in ce valuta facturez? fiecare client face plata in diferite monede, in cele din urma retrag in contul din banca unde se face conversia in RON. Ma gandesc ca totul trebuie sa fie justificat dar mie in cont nu imi intra 100 USD ci poate intre 1000 RON care reprezinta cei 100USD restul apartinand de alti clienti, alta factura. Cum tin evidenta?

Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa pe codul caen 6202 la norma de venit - intrebari cu noile schimbari danyboy danyboy Buna ziua, Am si eu cateva intrebari legate de un PFA pe codul CAEN 6202 la norma de venit: 1. Mai exista norma de venit pentru IT (creare the software ... (vezi toată discuția)
Pfa intracomunitar ilie_a64 ilie_a64 Sunt pfa si prestez servicii exclusiv pentru o firma din Belgia.Nu sunt platitor de TVA dar firma belgiana este.La infiintare in august 2011 cei de la ANAF-ul ... (vezi toată discuția)
Atingere plafon tva Cornel83 Cornel83 Buna ziua, As dori o clarificare pentru urmatoarul scenariu: PFA norma de venit (domeniul IT - caen 6202), inregistrat in scopuri de TVA doar pentru ... (vezi toată discuția)