Buna ziua! Problema mea este urmatoarea:
Am lucrat pentru societatea Rodipet SA acum cativa ani, iar acum incerc sa imi recuperez cartea de munca pentru a ma pensiona. Insa dansii sustin ca nu o gasesc.
Acum societatea este in insolventa sau in faliment, este foarte intortocheata situatia. Ei spun ca mai au o arhiva la care nu au acces pentru ca este sigilata. Cel care are acces la ea ar trebui sa fie lichidatorul judiciar.
Sfatuiti-ma, va rog: cum ar trebui sa procedez pentru a afla daca se afla in aceasta arhiva cartea mea de munca si pentru a o recupera?
Ca sa stiti exact daca exista sau nu carnetul dvs de munca ar trebui sa vorbiti cu conducerea SC Network Press Concept SA (fosta Rodipet) sau cu ACTIV LICHIDATOR IPURL - administrator judiciar.
O alta modalitate ar fi sa mergeti la ITM Bucuresti sa luati legatura cu inspectorul care a avut ca arondat pe fostul dvs angajator si sa-l rugati sa ia legatura cu cei de la N.P.C. sa va solutioneze problema.
Rodipet SA a fost una dintre societatile care au avut aprobare de pastrare si completare a carnetelor de munca, astfel incat carnetul dvs de munca nu s-a aflat si nici nu se afla in custodia ITM-ului.
Multumesc pentru raspuns!
Mai am o intrebare, va rog.
In cazul in care nu mai exista carnetul de munca sau, in fine, nu se gaseste, va trebui sa imi reconstitui vechimea. Am obtinut adeverinte de la doua dintre locurile de munca. Intrebarea este: le pot depune pe acestea doua la Casa de Pensii pentru a mi se stabili pensia? Urmand ca, pe masura ce le obtin si pe celelalte, sa completez dosarul si sa solicit recalcularea?
Multumesc!
Nu reiese. Dar intr-o emisiune tv, doamna ministru al Muncii afirma ca orice cetatean care are macar si "o zi de munca" poate beneficia de acea pensie minima. Imi puteti da cateva detalii, va rog?
Este vorba despre Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 6/2009, publicată în M. Of. nr. 107 din 23 februarie 2009 care a intrat în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2009.
Prin art. 7 din Legea nr. 118/2010 privind unele măsuri în vederea restabilirii echilibrului bugetar sintagma «pensie socială minimă garantată» a fost înlocuită cu sintagma «indemnizaţie socială pentru pensionari».
Condiţii necesare pentru obţinerea indemnizaţiei sociale pentru pensionari:
- să aibă domiciliul în România;
- nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat în plată, se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate.
In prezent, cuantumul indemnizaţiei sociale pentru pensionari este stabilit pentru anul 2014 la 350 lei.