avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 856 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Este situatie de incompatibilitate?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Este situatie de incompatibilitate?

Un functionar public poate fi si secretar al unui departament juridic din cadrul unui partid politic ? Precizez ca este functionar public cu statut special si detine o functie publica de executie in cadrul Ministerului Finantelor, ANAF.
Cel mai recent răspuns: zama cristian , utilizator 08:25, 10 Mai 2014
1. Legea nr.188/1999:
Art. 44.
- (1) Funcţionarilor publici le este interzis să ocupe funcţii de conducere în structurile sau organele de conducere, alese sau numite, ale partidelor politice, definite conform statutului acestora, ale organizaţiilor cărora le este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice sau ale fundaţiilor ori asociaţiilor care funcţionează pe lângă partidele politice.
(2) Înalţilor funcţionari publici le este interzis să facă parte din partide politice, organizaţii cărora le este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice sau din fundaţiile ori asociaţiile care funcţionează pe lângă partidele politice.
(3) Funcţionarii publici au obligaţia ca, în exercitarea atribuţiilor ce le revin, să se abţină de la exprimarea sau manifestarea publică a convingerilor şi preferinţelor lor politice, să nu favorizeze vreun partid politic sau vreo organizaţie căreia îi este aplicabil acelaşi regim juridic ca şi partidelor politice.

2. Art.98 din Legea nr.161/2003
(1) Funcţionarii publici pot fi membri ai partidelor politice legal constituite.


(2) funcţionarilor publici le este interzis să fie membri ai organelor de conducere ale partidelor politice şi să exprime sau să apere în mod public poziţiile unui partid politic.

(3) Funcţionarii publici care, potrivit legii, fac parte din categoria înalţilor funcţionari publici nu pot fi membri ai unui partid politic, sub sancţiunea destituirii din funcţia publică.
As dori un raspuns la obiect. Pot fi functionar public si secretar al unui departament juridic al unui partid?
Răspunsul primit este la obiect. Vi s-au dat prevederile legale, iar acesta este cel mai important aspect.

1. Nu am auzit ca în cadrul ANAF să existe funcționari publici cu statut special, iar eu am lucrat ceva vreme în sistemul fiscului.

2. Dacă funcția de secretar în cadrul departamentului juridic al unui partid politic nu se află în cadrul organului de conducere al partidului respectiv, atunci nu există situație de incompatibilitate (nu cunosc structura partidelor politice și nici nu intenționez să o cunosc).
Ultima modificare: Joi, 1 Mai 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Potrivit oug 74/2013 sa infintat Directia Generala Antifrauda Fiscala , in cadrul ANAF. Din aceasta structura fac parte inspectorii antifrauda care sunt functionari publici cu statut special. Multumesc pentru precizari.
Vă mulțumesc și eu pentru clarificarea referitoare la funcționarul public cu statut special.

:bow:

Alte discuții în legătură

Funcționar public, membru de partid? Alexandru2018 Alexandru2018 Dacă ești funcționar public pe o funcție de execuție poți sau nu sa faci parte ca un simplu membru in vreun partid politic ? (vezi toată discuția)
Functionarul public si partidele politice anonim2014 anonim2014 Buna ziua, are voie un functionar public de executie sa adera la un partid politic? (vezi toată discuția)
Membru al unui partid politic rabdatoare rabdatoare sint functionar public de executie, am nevoie de o schimbare, doresc sa ma inscriu intr-un partid politic .......ca un simplu membru, functia publica imi ... (vezi toată discuția)