Buna seara,
Sunt parte ca inculpat intr-un proces penal cu DIICOT. Dupa 2 ani, acum cateva zile s-a luat decizia de a se trimite dosarul la judecatorul de camera preliminara. Ca sa fiu mai specific, este vorba de un grup de mai multe persoane din care unele din ele au mers pe procedura simplificata prevazuta de fostul articol 320 vechiul cod de procedura penala, iar ceilalti printre care si eu am refuzat acest lucru datorita nevinovatiei si am cerut probatoriu. Dupa ce persoanele care au beneficiat de art. 320 au fost condamnate, cauza s-a disjuns fata de mine si ceilalti inculpati si pe urma timp de 2 ani de zile nu s-a intamplat absolut nimic decat amanari peste amanari pentru lipsa de procedura cu partile civile sau lipsa dosarului de urmarire penala, in cazul meu si al celorlati coinculpati procesul ramanand in stadiul de trimitere in judecata la rechizitoriu. Ca atare si pe buna dreptate, mai ales in conformitate si cu intrarea in vigoare a noului cpp si cp am solicitat reintoarcerea dosarului la judecatorul de camera preliminara, lucru care slava domnului si unei judecatoare care si-a facut datoria, s-a si realizat.
Acum avem timp aproape 30 de zile pentru a depune inscrisuri, concluzii si alte materiale pentru judecatorul de camera preliminara.
Intrebarile mele in concret sunt urmatoarele:
1. care este procedura exacta daca stie cineva, cum se desfasoara toata treaba asta cu judecatorul delegat? In mare am idee, noi depunem inscrisuri, cereri exceptii, etc el le studiaza si decide daca dosarul este retrimis la parchet sau merge la judecatorul de fond pentru a se continua procesul de judecata.
2. Ce fel de materiale se pot depune in scris judecatorului de camera preliminara? Am inteles ca nu voi aparea conform procedurii in fata lui ci dupa analiza materialelor si decizia judecatorului voi fi instiintat printr-o instiintare sau dupa caz o noua citatie cu data unui nou termen de judecata.
3. Se poate in acest stadiu de judecator de camera preliminara sa prezint ca inscris un raport de expertiza al unui expert informatic din care va reiesi clar ca nu exista probe de access neautorizat, cel putin in cazul meu, deoarece nu exista inregistrari ale traficului de internet, si nici in urma perchezitiei informatice nu au fost gasite materiale din care sa reiasa asa ceva? Mentionez ca dupa parerea mea ar fi greu de crezut ca un judecator ar ignora o parere mai mult decat categorica a unui expert informatic.
4. Pot ataca si demonstra in scris (prin copii ale unor inscrisuri si referire la paginile din dosar) ca intreg procesul si toata acuzarea este un mare circ de prost gust intrucat singura proba, prejudiciul, in specific constituirea lui a avut loc in mod eronat si prin comiterea de catre reprezentantii DIICOT a infractiunii de access neautorizat intr-un sistem informatic? Adica pot ataca acest lucru in aceasta faza procesuala? pentru ca dupa parerea mea in cazul de fata judecatorul de camera preliminara este un pas eliminatoriu ca sa zic asa care poate incheia procesul instant. Ma refer la ipostaza in care judecatorul va constata ca nu exista probe care sa sustina trimiterea in judecata ca autori ai infractiunilor de care sunt / suntem acuzati.
4. Ce solutii poate da judecatorul si ce inseamna in concret ele ca efecte juridice?
Ma refer in prima faza la varianta in care dosarul este retrimis la parchet. Din acest punct mai pot fi trimis in judecata din nou cu aceleasi probe? Pentru ca dupa judecata mea si prevederile NCPP in lipsa unor probe noi nu poti fii citez "anchetat, urmarit penal, arestat sau condamnat de 2 ori pentru acelasi lucru"
5. Revin in cazul solutiilor sa zicem favorabile mie in afara de retrimiterea dosarului la parchet poate judecatorul sa ia decizia de inheiere a urmarire penala datorita lipsei, inconsistentei probelor, sau a vicierii acestora sau a modului cum au fost obtinute? Sau decizia de incetare a urmaririi penale si renuntarea la cuzatii poate fi luata doar de un judecator de fond?
Va multumesc pentru intelegere si scuze pentru textul poate prea lung.
Cel mai recent răspuns:
system39 , utilizator
19:50, 2 Mai 2014