Buna ziua,scuze daca titlul nu se potriveste dar juridic nu stiam ce titlu sa pun.Deci...bunicii mei au dat de pomana(cum s-au exprimat ei)unui nepot mai saracut,acum 30 si ceva de ani jumatate din ce aveau ei mostenire de la parint,si anume o parcela de peste 1250 mp.Pe aceasta parcela era construita o casuta de 2 camere.Acel nepot dupa nu prea mult timp a considerat ca trebuie valorificat acel cadou si a vandut unei a 3 a persoane ,pe chitanta de mana ,cum era pe atunci,cu martori,250 mp pe care e scris cam asa"X vinde lui Y suprafata de 250 mp pe care se afla o casa construita din chirpici.Bun...pana aici totul este negru pe alb,cum s-ar spune.Mai departe e problema. Cea de a 3 a persoana a facut gard atunci pe toata parcela pe care bunicul o daduse nepotului si anume pe toti cei 1250 si ceva de metri patrati.Acum vine intrebarea mea...Daca pe chitanta are 250 mp ai cui sunt cei 1000 si ceva de metri patrati.Am intrebat un avocat din zona si a spus ca dupa nu stiu ce lege,daca o persoana utilizeaza nu stiu cati ani un teren,automat devine proprietar pe acel teren dar nu prea sunt multumit cu raspunsul stiind ca pe la tara lumea e mica iar avocatul putand fi subiectiv si ghidand-u-ma si dupa faptul ca anumite persoane care au trait in exil multi ani(vezi Regle Mihai)precum si multi altii,au cerut retrocedari desi multe din acele terenuri au fost gospodarite de alte persoane.Multumiri anticipate pentru raspuns :)
Da, este vorba despre posesia terenului nu de către adevăratul proprietar, ci de o altă persoană care s-a comportat timp de peste 30 de ani ca un adevărat proprietar.Dacă posesia a fost neviciată ( netulburată, publică, etc) atunci ar putea fi invocată uzucapiunea de către posesorul neproprietar.
Multumesc frumos pentru raspuns.Mi-a fost de mare ajutor dar as mai avea o intrebare :)Sper ca nu sunt prea insistent.Deci...daca in astia 30 de ani ,bunicii au avut deschisa o actiune in instanta( nefinalizata deoarece bunicii au renuntat la proces) pentru redobandirea acelor metri patrati neinregistrati in chitanta,se poate vorbi despre posesie tulburata.Am cautat pe internet explicatii despre expresia uzucapiune si am dat peste urmatorul articol care spune ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa invoci uzucapiune .
"Care sunt condiţiile de drept material impuse de vechiul Cod civil pentru dobândirea proprietăţii prin uzucapiune?
Potrivit vechiului Cod Civil (art. 1846-1847), condiţiile pentru a putea opera dobândirea proprietăţii prin uzucapiune sunt ca posesia să fie utilă, adică posesia să fie: continuă, neîntreruptă, netulburată, publică şi sub nume de proprietar.
Posesia este continuă când posesorul o exercită în mod regulat, fără intermintenţe anormale.
Posesia trebuie să fie neîntreruptă întrucât întreruperea posesiei echivalează cu însăşi încetarea acesteia.
Posesia este netulburată atunci când nu este fondată sau conservată prin acte de violenţă în contra sau din partea adversarului.
Posesia este publică atunci când aceasta nu este exercitată în ascuns de adversarul său, încât acesta să nu fie în stare de a putea să o cunoască.
Posesia trebuie exercitată sub nume de proprietar."
Inca odata multumesc foarte frumos pentru raspuns :)
Uzucapiune
buna
Detin din 1990 teren + casa - limitele de hotar specificate in act corespund cu realitatea de pe teren. In acte 363 mp, pe teren 549 mp, eroare calcul ... (vezi toată discuția)