avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj voluntar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj voluntar

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu informatii privind urmatoarea situatie: sunt in pragul unui divort, anul trecut am contractat un credit Prima Casa si am cumparat un apartament, creditul e facut doar pe numele meu, eu sunt imprumutatul dar fiind casatorita sotul meu apare ca si codebitor. In actul de vanzare cumparare asa cum era normal suntem trecuti amandoi.
Sotul este de acord sa imi cedeze partea lui fara nici o pretentie (mentionez ca de cand s-a facut creditul il achit singura). Am aflat ca cea mai ieftina varianta in situatia de mai sus e partajul voluntar, legat de acest partaj am cateva intrebari:
1. Unde se face la notar sau la mediator? Cat costa?
2. Partajul voluntar se poate ataca sau anula ulterior?
3. Ce acte sunt necesare?
4. Se face inainte sau dupa pronuntarea divortului?

Oricare alte sfaturi sau recomandari sunt binevenite.
Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 1 Mai 2014
vioarela, utilizator
Partajul volutar va fi facut autentificat la un notar, fiind vorba de un imobil, partaj care va trebui ulterior inscris si la cartea funciara. Despre costuri, va trebui sa va interesati direct la notariat. La fel si despre actele necesare, mai ales ca bunul este grevat de o ipoteca a bancii.

Daca va intelegeti amiabil si pe divort, atunci cel mai bine este sa faceti atat divortul cat si partajul imediat dupa semnarea actelor de divort la acelasi notariat.

Actul de partaj voluntar va putea fi atacat ulterior doar pt vicii de consimtamant existente la momentul incheierii actului, dar in general nu se intampla acest lucru, notarul atestand tocmai vointa libera si neviciata a partilor de a partaja.
Puteti divorta fara sa faceti partajul, partajul urmand sa-l faceti mai tarziu.
Pentru divort cu sau fara partaj, puteti incheia un acord de mediere (deci puteti apela la serviciile unui mediator). Acordul de mediere respectiv trebuie depus in instanta pentru a se deveni titlu executoriu.
@luananistea
Cred ca ar fi indicat sa explicati utilizatorului si care sunt taxele la instana, daca sunt pt. a putea prezenta acel acord de mediere.
Ultima modificare: Vineri, 2 Mai 2014
avvalentina, utilizator
Daca se inteleg, ce sa medieze? Doar ca sa piarda timp si sa devina confuzi si sa cheltuie bani?
Medierea e pentru conflicte, userul a spus ca se inteleg...

Inainte de partaj, verificati dv. conditiile de transfer a dreptului de proprietate si mergeti la banca sa vedeti daca va da acordul si in ce conditii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj prin mediere in cazul unui apartament cu prima casa ContSters291835 ContSters291835 buna. am divortat de o luna de sotia mea si acum urmeaza sa facem partajul unui apartament luat prin prima casa.la toti notarii care am fost mi-au cerut acord ... (vezi toată discuția)
Act de partaj si statut codebitor/garant Noiela Noiela Act de partaj si statut codebitor/garant Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu doua raspunsuri. Am divortat de fostul sot in anul 2019. Actul de divort l-am ... (vezi toată discuția)
Divorț. poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei? mariaevelina mariaevelina Buna ziua, Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un ... (vezi toată discuția)