Am un prieten arestat preventiv pentru trafic de droguri de mare risc.
Incadrearea pentru traficul de droguri de mare risc e de la 15 la 25 de ani si face parte din legi speciale ale Codului Penal. Se face vre-o modificare dupa noul cod ? Daca da, care e aceasta?
Si daca se asteapta vre-un decret odata cu noul cod penal, luand model statele vecine, Bulgaria ?
Exista , intr-adevar , un proiect al Codului Penal, care poate contine modificari cu privire la acesta infractiune , astfel incat , daca va fi prevazuta o pedeapsa mai mica , sa opereze aplicarea legii penale mai favorabile.
Insa nu stim cand va intra in vigoare acest Cod...
Va sfatuiesc insa , ca acest prieten sa-si angajeze un avocat , sa -si organizeze corect apararea , poate exista circumstante atenuante , care vor fi avute in vederea individualizarii judiciare a pedepsei.
L.143/2000 privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri (cu modificarile si completarile ulterioare) fiind una speciala nu prea are legatura cu actualul sau viitorul cod penal.
Cat priveste o eventuala noua modificare a acestei legi 143... e posibila; dar cine stie cand se vor gandi sa modifice dispozitiile acesteia?!
Din ce am observat, noul cod penal face o referire la traficul de substante toxice (art 363, parca), pedepsit cu inchisoare de la 1 la 5 ani, dar nu cred ca ”intra” aici si traficul de droguri...