am o hotarare definitiva prin care fostul are dreptul sa ia copilul de 3 ani la domiciliul sau de vineri ora 10 -duminica ora 19. Ce se intampla daca vine la ora 11 20 si nu ma mai gaseste acasa? El neanuntand ca va intarzia. Hotararea este din februarie 2009 si saptamana aceasta a fost prima data cand a venit sa il ia. Stiind ca nu vine de obicei, nu am stat sa il astept decat pana la 10 30, intrucat este in timpul serviciului. la 11 30 nu a mai gasit pe nimeni si m-a sunat aducandu-mi tot felul de acuze si agresandu-ma verbal. I-am expliact ca trebuia sa sune sa anunte ca intarzie si a inceput sa ma ameninte. Ce pot face in privinta acestui lucru? Cu atat mai mut cu cat nu e prima data cand imi vorbeste astfel, avand si un martor ca m-a amenintat cu bataia intr-o alta discutie telefonica. De asemenea as vrea sa stiu cat timp este nevoie sa il astept in ziua in care trebuie sa ia copilul? 10 min? o ora? o zi? tot week-endul? nu ma mai duc la birou? nu mai plec de acasa? nimic?
Este un drept al fostului sot sa stabileasca legaturi cu minorul asa cum a stabilit Instanta.El isi exercita acest drept doar in intervalul stabilit!Dv. trebuie sa asigurati exercitarea acestui drept al fostului sot.Plecati la serviciu cu copilul???Puteti sa plecati linistita unde doriti dar copilul trebuie sa fie acasa,in perioada stabilita de Instanta!Stiu ca nu va convine...insa fostul sot va poate da in judecata pentru nerespectarea unei hotarari judecatoresti!Cel mai bine ar fi sa incercati sa vb. cu el cu o zi inainte(parerea mea)!Calea amiabila este cea mai "ieftina"!
Programul de vizita trebuie respectat asa cum a fost mentionat el in hotarare , sigur ca , in anumite cazuri , fostii soti pot ajunge la un acord.
in lipsa acestuia , si in caz de nerespectare , e savarsita infractiunea de nerespectare a hotararilor judecatoresti....Incercati sa aveti o discutie cu fostul sot..
Intelegem foarte bine ca programul de vizita trebuie respectat, dar....Daca fostul are "dreptul" de a vizita copilul, nicidecum "obligatia", eu, ca simpla MAMA, am OBLIGATIA sa-i permit sa-l vada, fara ca macar sa am "dreptul" la un telefon care sa ma anunte ca va veni???
In momentul in care ex-ul are "obligatia" sa achite pensia alimentara copiilor si nu o face in intervalul de doua luni prevazut de lege, tot LEGEA ii da dreptul sa se apere oferindu-i portita de " cu rea credinta"....Adica, nu achita, dar poate demonstra ca nu a fost cu rea credinta, si scapa...Eu, in cazul de fata, nu pot demonstra ca nu am putut respecta programul d-lui de vizita, dar nu am facut-o cu rea credinta? (din diverse motive, medicale, etc.)
In plus de asta...programul meu nu este unul foart simplu. Jobul care imi permite sa imi cresc copilul fara sa ii lipseasca nimic este destul de strict si ma trimite in toata regiunea, nu pot sta sa il astept 2 zile daca el se gandeste sa vina sambata seara, ca oricum se incadreaza in programul de vizita scris in hotarare.