Există vreo şansă de a recupera un teren în următoarea situaţie: bunica deţine/figurează în registrul agricol cu suprafaţa de teren de 0,55 ha până în 1971 când se căsătoreşte şi îi face rol tatălui pentru suprafaţa de 0,25 ha, restul de 0,30 ha rămânând în posesia acesteia pe noul nume. Soţul decedează în 1976, iar bunica decedează în 1978, perioadă în care s-au rupt legăturile de comunicare cu familia soţului bunicii. După moartea acestora tatăl meu, unicul fiu al bunicii, nu a participat la succesiune ( nu a fost chemat). După decesul tatălui rămânem cu cei 0,25 ha.Eu şi sora mea am putea recupera măcar cei 0,30 ha sau am avea dreptul chiar la participare la întreaga masă succesorală ?
Daca nu s-a acceptat succesiunea de pe urma bunicii in termen legal, acum este tardiv de a se mai putea face ceva, in sensul de a putea obtine ceva din succesiunea bunicii!
Ce să înţeleg din "nu s-a acceptat succesiunea în termen legal"? După moartea bunicii ştiu că nu a avut loc nici o succesiune(erau probleme ale părinţilor, ei trebuia să se ocupe de asta).După decesul tatălui,în 1987, mama s-a ocupat de succesiunea de pe urma tatălui din care făcea parte suprafaţa de 2500 m.p. lăsată de bunică prin rol. În timpul vieţii, mama nu ne-a permis să "ne băgăm nasul" în problemele de acest fel, abia după decesul acesteia am intrat în posesia documenelor din care reieşea cele amintite. Din registrul agricol reiese că familia în care a intrat bunica prin căsătorie "s-a îmbogăţit" cu cei 3000 m.p. E posibil ca succesiunea după moartea soţului bunicii să nu fi fost acceptată datorită perioadei mariajului (03.1971-02.1976) ?
Exista potrivit vechiului Cod civil un termen de 6 luni (termen de prescriptie a dreptului de optiune succesorala) in care cel care avea, in principiu, dreptul de a veni la succesiunea decedatului, trebuia sa accepte sau nu succesiunea respectiva. Daca nu opta in acest interval de timp, pierdea dreptul de a mai avea vreun drept asupra mostenirii respective.
Imi reafirm parerea pe care am exprimat-o anterior!
Intrebarea pe care o puneti dvs. referitor la acceptarea mostenirii dupa moartea sotului bunicii nu are nicio legatura cu speta prezentata anterior de dvs., si, oricum nu are relevanta durata mariajului bunicii dvs.!
Vinzare pamint
dragv
Am un titlu de proprietate pe numele bunicului decedat in 1991 - 1,470 ha teren arabil in cimp. Eu am o parte - 0.98 ha restul il detin 2 verisoare (surori), ... (vezi toată discuția)