avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cota parte din moștenire o ia statul ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cota parte din moștenire o ia statul ?

Bună ziua . Tatăl meu a decedat în anul 2014 . Anul acesta am fost la notarul public , de la ultimul domiciliu al defunctului , pentru a dezbate moștenirea de pe tată , care cuprinde , în principal , un teren agricol , extravilan de 5 ha pe teritoriul unui alt județ ( Vaslui ) .Ca moștenitori legali suntem eu , mama și fratele .Tatăl meu a rămas orfan de mamă la vârsta de 8 ani , iar bunicul s-a recăsătorit legal cu o altă femeie .Bunicul de pe tată a decedat prin anii ,70 , iar mama vitregă a tatălui meu prin anul 1994 . După apariția Legii fondului funciar nr. 18/1991 , tatăl meu a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate privată ( de la tatăl său ) pentru cele 5 ha de teren . Cererea a fost admisă de către comisiile de fond funciar ( locală și județeană ) , iar pe Titlul de proprietate emis au fost trecuți ca titulari atât tatăl meu , dar și cea de a doua soție supraviețuitoare a bunicului . Cea de a doua soție a bunicului a decedat în anul 1994 , fără nici un moștenitor legal sau testamentar . Notarul public a refuzat solicitarea noastră , deoarece în opinia sa nu putem împărți noi trei toate cele 5 ha de teren , deoarece cota care îi revenea mamei vitrege , ar trebui să revină statului român ,fiind o moștenire vacantă . .De asemenea , ne-a recomandat să ne adresăm instanței de judecată . Vă rog domnilor avocați să mă ajutați cu niște sfaturi , deoarece am unele nelămuriri :
1. Tatăl meu a lăsat-o pe acea bătrână să locuiască în casa bunicului până la decesul ei , fără pretenții asupra casei , iar tata a plătit încă din anii 1993-,94 Primăriei localității B. , jud. Vaslui impozitul pe întreaga suprafață de 5 ha teren extravilan ?!!! . Casa a fost lăsată de tata unui vecin al bătrânei din județul învecinat , care s-a obligat să o îngrijească până la moartea ei și să se ocupe de ritualul de înmormântare ( ceea ce a și făcut ) .
2. Și în luna martie 2019 funcționarii Primăriei comunei B. , jud. Vaslui au cerut să achităm impozitul pentru întreaga suprafață de 5 ha pentru a putea scoate certificatul fiscal , necesar la notariat , Dacă o cotă parte din teren aparține statului român , de ce plătim și pentru acea suprafață ? . Cum o cotă parte din cele 5 ha să fie proprietatea statului român , dacă nici până în prezent secretarul primăriei B. , jud. Vaslui nu a completat anexa 24 și nu a sesiza Camera Notarilor Publici Vaslui cu privire la existența unei moșteniri vacante ?! .
3. Putem invoca uzucapiunea asupra cotei mamei vitrege , dacă autorul nostru și în prezent noi am achitat toate sarcinile fiscale aferente imobilului , iar Primarul localității cunoaște de ani buni că suntem proprietarii întregii suprafețe ? .Are loc o joncțiune a posesiilor , sau instanța acceptă doar uzucapiunea de 30 de ani ? .
4. Pe cine să chemăm în judecată pentru ieșirea din indiviziune : statul român ( prin Administrația Financiară Județeană Vaslui ) sau Primăria comunei B. , jud. Vaslui ? .
5. În situația noastră avem moșteniri succesive ? . Am putea dezbate moștenirea și la orice notariat din circumscripția Judecătoriei Bârlad , nu numai de la ultimul domiciliu al defunctului ? .
Vă mulțumesc cu anticipație ! .
1. Nu inteleg care e intrebarea.
2. Intrebati Primaria. Necompletarea Anexei 24 este irlevanta. Este un formular tip, care se completeaza in 2 minute. Nu inseamna nimic. In plus, de ce ar face asta? Daca succesiunea este vacanta, decesul avand loc in 1994, intra sub incidenta vechiului Cod civil, conform caruia bunurile din succesiunile vacante sunt preluate de stat prin Administratia Financiara, nu prin UAT.
Mai pe romaneste, ar insemna sa munceasca fara ca Primaria sa primeasca ceva.
3. La aceasta intrebare va poate raspunde un avocat.
4. Statul Roman prin Aministratia Financiara.
5. Succesiunile se dezbat la orice birou notarial din circumscriptia judecatoriei unde defunctul a avut ultimul domiciliu.
Trebuie vazut cum anume ati posedat. Oricum, trebuie sa alegeti intre partaj si uzucapiune. Trebuie vazut la autoritatea locala ce si cum.
Vă mulțumesc ! .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune teren arabil alex9210 alex9210 Buna seara, bunicii mei au detinut o suprafata de teren , tatal meu fiind unicul mostenitor, in cele din urma accesta a decedat fara sa faca succesiunea, ... (vezi toată discuția)
Doar mãtuºa are dreptul sa scoata un duplicat de pe certificatul de deces? dennis1 dennis1 Vreau să fac o dezbatere succesorală asupra unui teren extravilan în suprafaţa de 2,69 ha. Pe copie de pe titlul de proprietate figurează toate cele 4 ... (vezi toată discuția)
Succesiune ContSters134265 ContSters134265 Bunica si cei 5 mostenitori directi trecuti pe titlul de proprietate pentru un teren extravilan, au decedat. Doi mostenitori directi au avut ultimul ... (vezi toată discuția)