Buna ziua.
Am fost angajata cu contract ind. de munca pe perioada determinata de la 03.02.2014 pana la 30.04.2014. Angajatorul vrea sa-mi schimbe contractul de munca pe perioada nedeterminata mai departe, doar ca persoana de la resurse umane in loc sa-mi faca un act aditionat la contractul vechi, ea mi l-a incheiat si a zis ca face un alt contract. Acum imi cere sa-mi fac din nou analizele si sa duc fisa de aptitudine.
Intrebarea mea este: Fisa de aptitudine de la primul contract nu ramane valabila ?Pentru ca postul pe care il ocup in noul contract nu se schimba fata de primul, iar perioda dintre contracte este de cateva zile.
Va multumesc.
1. Fiind continuitate in munca si fiind vorba de acelasi post si cu aceeasi expunere la riscuri profesionale nu este nevoie de alta fisa de aptitudine.
2. Persoana de la RU s-a complicat ca nu procedat la transformarea contractului individual de munca (CIM) din perioada determinata in perioada nedeterminata, prin act aditional la CIM.
Din HG nr. 355/ 2007 :
art.15 Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru: a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.
Insa fiind vorba despre aceeasi functie si loc de munca exista posibilitatea ca "fisa de aptitudine" sa fie valabila.
Stiu ca s-a complicat, i-am spus si eu, dar eu nu am ce face decat sa o conving acum ca nu trebuie sa-mi mai repet analizele inca o data la noul contract.
Va multumesc pentru raspuns. O zi buna!
HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare nu abordeaza si situatia in care se trece de la contract de munca pe perioada determinata la contract de munca pe perioada nedeterminata, ca in cazul de fata.
Pot fi aspecte care nu sunt precizate, de exemplu cate prelungiri de contracte pe perioada determinata s-au facut de la inceput pentru acelasi lucrator. Aceste contracte pe perioada determinata pot fi considerate de catre angajator, ca perioade de proba pentru respectivul lucrator.
Indiferent de motiv, daca se inrocmeste un nou contract, de aceasta data fiind vorba de CIM pe perioada nedeterminata, angajatorul trebuie sa aiba la dosarul de personal, fisa de solicitare angajare, fisa de riscuri profesionale si fisa de aptitudine, toate datate anterior semnarii noul CIM, dar in niciun caz cu perioade mari de timp (ca in cazul de fata) inainte, cel mult 1-2 zile.
Lucratorul de la personal a procedat corect, daca a intocmit un contract nou.
Cheltuielile legate de examinarea medicala la angajare se suport integral de catre angajator.
Daca se semna un act aditional la vechiul contract pe perioada determinata, prin care se transforma CIM in perioada nedeterminata, se putea discuta de aceeasi fisa de aptitudine, in conditiile in care se mentineau aceleasi - fisa de solicitare angajare si fisa de riscuri profesionale.