Angajatorul incheie al doilea CIM (norma intreaga, durata nedeterminata) pentru functia Y cu un angajat care indeplineste functia X, la doua saptamani dupa angajarea pe postul/functia X. Intrebarea mea este daca mai trebuie facut controlul de medicina muncii, in conditiile in care functia Y are exact aceleasi riscuri si conditii ca si functia X si au trecut doar doua saptamani de la controlul efectuat pentru aceasta.
Pentru fiecare CIM este aplicabila o fisa de aptitudine a lucratorului, fisa care se emite de catre medicul specialist de medicina muncii cu care firma are incheiat contract de prestari servicii medicale.
Numai medicul poate decide daca lucratorul este apt/ inapt/ apt conditionat pentru prestarea activitatii de la al 2-lea loc de munca, in urma examinarii medicale a lucratorului efectuate conform unei fise din anexa la HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor.
Medicul va tine cont de riscurilor profesionale existente la noul loc de munca (conform riscurilor profesionale mentionate in fisa cu care angajatorul trimite lucratorul la examinare) si de analizele medicale care se efectueaza pentru al 2-lea loc de munca.
Puteti generaliza functia (ca fiind aceeasi - sa zicem director), dar in fapt functia se va presta in alt domeniu de activitate (sa zicem director de productie la uzina 1, respectiv la uzina 2). Exemplele pot continua cu sef birou/ serviciu/ laborator/ tura, etc.
Plecand de la functia in sine, riscurile profesionale pot sa nu difere, dar daca se are in vedere domeniul/ sectorul, etc. de activitate, meseriiile prestate, echipamentele tehnice utilizate, etc., riscurile profesionale nu pot fi identice in cele 2 functii.
Va multumesc pentru raspuns! Insa as vrea sa insist - medicul de medicina muncii a stabilit fisa de aptitudini pe baza fisei de identificare a factorilor de risc profesional, emisa de angajator si anexata cererii de evaluare medicala in vederea angajarii. Or, fisa pentru postul Y este identica cu cea pentru postul X (difera doar numele functiei...). Prin urmare, nu-mi dau seama ce modificari ar putea aparea in fisa de aptitudini - ca sa dau un exemplu mai concret, functia X este de traducator iar functia Y este de specialist achizitii. Acelasi mediu de lucru, aceleasi echipamente si riscuri asociate. Prin urmare, mi se pare usor excesiv sa se mai faca un control de medicina muncii, la doua saptamani distanta de primul, pentru fix aceleasi elemente.
Parerile noastre nu tin loc de legislatie aplicabila. Exemplu pe care l-ati dat confirma ce am mentionat anterior si anume:
-traducatorul are activitate de birou, iar specialistul achizitii are si activitate de teren - inspecteaza marta, se deplaseaza cu mijloace de transport, participa la licitatii, etc.
-riscurile profesionale trebuie sa tina cont de toate aspectele activitatilor desfasurate de catre lucratori, iar evaluarea riscurilor se face in functie de gravitate si probabilitate,
- singurul in masura sa se pronunte este medicul specialist de medicina muncii in baza fisei cu riscuri profesionale intocmita de catre angajator.
HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor mentioneaza:
-art.9 (1) In sensul prezentei hotarari, aptitudinea in munca reprezinta capacitatea lucratorului din punct de vedere medical de a desfasura activitatea la locul de munca in profesia/ functia pentru care se solicita examenul medical.
In cazul prezentat de dvs. este vorba de 2 locuri de munca distincte.
-art.15 Examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru:
a) lucratorii care urmeaza a fi angajati cu contract individual de munca pe perioada determinata sau nedeterminata;
b) lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati;
c) lucratorii care isi schimba meseria sau profesia.