avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Chirias- proprietarul cere evacuarea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Chirias- proprietarul cere evacuarea

Buna ziua!
In speranta ca cineva ma va putea sfatui o sa incerc sa enunt problema cu cat mai multe detalii.
Este vorba despre un apartament inchiriat, la inceput cu contract de inchiriere, la momentul actual contractul este expirat de mai bine de 1 an, insa la expirarea contractului proprietarul nu a anuntat chiriasii ca nu mai doreste sa inchirieze...pur si simplu s-a continuat pe incredere. Trebuie mentionat: chiriasii locuiesc in apartament de peste 8 ani, cu contract de inchiriere facut prin agentie imobiliara,insa nefiind inregistrat si la fisc. Primul contract a fost pe perioada de 1 an, apoi prelungit pt inca 1 an (cand a fost crescuta chiria,chiriasii fiind de acord), dupa expirare incheindu-se contract pe 5 ani, contract ce a expirat de mai bine de 1 an. In tot acest timp chiriasii au platit chiria lunar, fara sa aiba restante, inclusiv intretinerea la asociatie fiind platita la termen, pana acum 1 an. In acest moment la asociatie este cumulata o datorie de aprox. 4000 lei, pe care chiriasii spun ca o vor achita insa, momentan nu au de unde neavand loc de munca.
Inchirierea nu a fost facuta direct cu proprietarul acesta fiind plecat in strainatate, ci cu mama acestuia,ea avand procura de la proprietar.
Acum a venit proprietarul in tara si le cere chiriasilor sa plece, pe motiv ca nu accepta sa fie datorii la asociatie si ca in termen de 10 zile sa achite ori sa elibereze apartamentul.
Inrebarile mele ar fi:
1. in cazul in care chiriasii nu pot plati aceasta suma in acest termen ce se poate intampla?
2. si chiar daca o achita pot fi dati afara? (proprietarul sustinand ca se gandeste sa vanda sau sa inchirieze altcuiva)
3. care este procedura prin care chiriasii pot fi evacuati?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 16:01, 3 Mai 2014
Va poate evacua.
Depinde cum aveti contractul in ceea ce priveste evacuarea concreta.
Este normal sa se poata faca evacuarea, chiriasii nu sunt de rea credinta...nu vor sa stea in mod abuziv. Dar in acest moment se simt nedreptatiti, dupa 8 ani in care totul a decurs civilizat fara nici un fel de problema. Plus ca nu au nici unde sa se duca, totul a venit pe nepusa masa cum s-ar zice.
In cat timp se poate face evacuarea?
Conractul a fost unul standard, prin agentie, insa este expirat de la inceputul lui 2013, plus ca nu a fost inregistrat la administratia fiscala.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Mai 2014
ry11, utilizator
chiriasi nu pot face nimic, insa pot elibera apartamentul fara a plati intretinerea, proprietarul nu va poate face nimic, daca nu vrea sa plateasca impozite, dobanzi si penalitati la stat pentru ca a avut venituri nedeclarate.
Da, asta stim, dar nu asta era ideea. Pot fi aruncati pur si simplu in strada dupa expirarea acelui termen de 10 zile? Si care e procedura, vine proprietarul si ii scoate afara sau cu politia?
In primul rand, chiriasii trebuie sa puna la dispozitia unui avocat contractul de inchiriere pt. a primi toate lamuririle necesare, intrucat daca nu exista clauza prin care se prevede expres ca acest contract inceteaza de drept la data expirarii lui, atunci opereaza tacita relocatiune, prin care se prelungeste contractul in aceleasi conditii si aceeasi perioada prevazute in acesta, in caz contrar, chiriasii ocupa acel imobil fara a avea un titlu valabil.
1. Daca chiriasii nu vor plati datoriile de la intretinere, proprietarul are posibilitatea invocarii exceptiei de neexecutare a contractului si, indiferent, de clauzele cuprinse in acesta, are posibilitatea sa solicite evecuarea lor si obligarea la plata acestor cheltuieli, eventual daune, precum si lipsa de folosinta a imobilului;
2. Obligatia de a achita cheltuielile de intretinere incumba chiriasilor, ca atare acestia trebuie sa le achite, iar proprietarul are dreptul sa ceara in continuare evacuarea lor;
3. In mod normal, solutionarea diferendului dintre chiriasi si proprietar ar trebui sa aiba loc amiabil, in caz contrar, proprietarul poate solicita evacuarea lor prin procedura speciala instituita de noul cod de procedura civila, o procedura de urgenta, care se judeca cu celeritate, conditionata, insa, de notificarea chiriasilor prin executor judecatoresc cu 30 zile inainte de introducerea cererii si, de asemenea, prin cererea de evacuare pe drept comun, care dureaza mult mai mult.

Alte discuții în legătură

Garsoniera inchiriata - neplata chirie si cote intretinere, masuri oana_ioana oana_ioana Buna ziua! Garsoniera mea este inchiriata si am facut contract la finante. Chiriasul nu si-a mai platit chiria de 4 luni si intretinerea de foarte multi timp. ... (vezi toată discuția)
Chirias care nu plateste intretinerea si chiria : solutie? draganrandrei draganrandrei Buna ziua, Am intocmit un contract de inchiriere pentru un imobil proprietate personala. Dupa trecerea iernii restantele la intretinere sunt mai mari de ... (vezi toată discuția)
Contract inchirere spatiu uscatorie B_Floryn B_Floryn am si eu o rugaminte sa ma ajutati intr-o problema....Acum un an de zile am inchiriat ca si persoana juridica spatiul de la parterul blocului destinat initial ... (vezi toată discuția)