Raspundeti-mi va rog la acesta nelamurire: Daca sunt PFA, pot primi donatii? Sau, ca alternativa, pot sa primesc aceste donatii intr-un cont personal, chiar daca am si statut de PFA?
PFA este o forma de persoana juridica infiintata cu scop comercial (producere de profit).
Donatiile se fac in scop caritabil.
O PFA nu poate primi/contabiliza donatii
Persoana fizica xx (dvs.) sunteti diferita de persoana juridica PFA XX. Aceasta are propriul ei patrimoniu (capital de afectatiune).
Dvs. ca PF puteti primi donatii
Va multumesc pentru bunavointa si rabdarea de a-mi raspunde. Totusi trebuie sa va spun ca un avocat din Iasi (unde domiciliez) mi-a dat urmatorul raspuns : "Persoane juridice (PFA) pot primi liberalitati de la data actului de infiintare/autorizare sau de la data inregistrarii in Registrul Comertului. Donatiile sunt liberalitati. Puteti primi donatii in baza dispozitiilor Codului Civil, cu respectarea tuturor conditiilor de forma (act autentic, etc.)". Ca sa detaliez situatia in care ma aflu: Doresc sa infiintez o editura ca PFA si ma gandesc sa incep prin a face o oarecare reclama acestei edituri, distribuind cu titlu gratuit (pe internet) o anume carte pentru care voi dobandi mai intai dreptul de autor (copyright-ul). Daca as putea primi donatiile in contul PFA-ului, nu as mai trezi suspiciunile donatorilor ca voi folosi acele sume in scop personal. Deci, care alternativa este mai buna: folosirea contului PFA (avand in vedere si faptul ca desfasor o activitate in domeniul cultural) sau contul PF?
Poate primi donatii un pfa, urmati procedura detaliata de dumneavoastra insa nu aceste valori nu le treceti in registrul jurnal de incasari si plati si nu le luati in calcul cand completati D200. Din codul fiscal, ART. 48 Reguli generale de stabilire a venitului net anual din activităţi independente, determinat pe baza contabilităţii în partidă simplă
(1) Venitul net din activităţi independente se determină ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă, cu excepţia prevederilor art. 49 şi 50.
........
(3) Nu sunt considerate venituri brute:
a) aporturile în numerar sau echivalentul în lei al aporturilor în natură făcute la începerea unei activităţi sau în cursul desfăşurării acesteia;
........
d) sumele sau bunurile primite sub formă de sponsorizări, mecenat sau donaţii.
Ca persoana fizica daca primesti donatii esti obligat sa le declari ca venit si sa platesti impozit ? Ce taxe trebuie (sau nu trebuie) platite in aceasta situatie? Ma refer la o simpla persoana fizica si nu la PFA.