avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Traducator ocazional fara PFA si nerezident
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul nerezidenţilor şi reprezentanţelor

Traducator ocazional fara PFA si nerezident

Buna ziua,
Sunt rezidenta in Italia si colaborez ocazional (2-3 contracte pe an) cu edituri din Romania pt. traducere de carti. Inchei contract de colaborare pentru fiecare carte in parte. Intrebarea mea este unde trebuie sa declar acest venit, in Italia sau in Romania? Si ce obligatii de plata am fata de stat (fie el It sau Ro)? Mentionez ca editura imi opreste din suma platita un mic procent care drept sa spun nu stiu exact ce reprezinta si unde se duce (contractele sunt facute cu sume brute).
Multumesc pentru orice lamuriri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Mai 2014
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: miaow , utilizator 16:10, 5 Mai 2014
Trebuie sa discutati cu colaboratorii dvs. sa vedeti sub ce forma va dau banii.
Banii ii primesc prin transfer bancar, si cu asta?
Pentru ca, daca beneficiarul din Romania va considera nerezident, nu are obligatia retinerii si virarii niciunui impozit si niciunei contributii aici, acest lucru trebuind sa fie facut de dvs. in Italia.

Concluzia asta am tras-o pentru ca in Codul fiscal avem referitor la impozitul pe veniturile obtinute de persoanele fizice:



ART. 39 Contribuabili

Următoarele persoane datorează plata impozitului conform prezentului titlu şi sunt numite în continuare contribuabili:

a) persoanele fizice rezidente;

b) persoanele fizice nerezidente care desfăşoară o activitate independentă prin intermediul unui sediu permanent în România;

c) persoanele fizice nerezidente care desfăşoară activităţi dependente în România;

d) persoanele fizice nerezidente care obţin venituri prevăzute la art. 89.

ART. 40 Sfera de cuprindere a impozitului

(1) Impozitul prevăzut în prezentul titlu, denumit în continuare impozit pe venit, se aplică următoarelor venituri:

a) în cazul persoanelor fizice rezidente române, cu domiciliul în România, veniturilor obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României;

b) în cazul persoanelor fizice rezidente, altele decât cele prevăzute la lit. a), veniturilor obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României, începând cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic următor anului în care aceştia devin rezidenţi în România;

c) în cazul persoanelor fizice nerezidente, care desfăşoară activitate independentă prin intermediul unui sediu permanent în România, venitului net atribuibil sediului permanent;

d) în cazul persoanelor fizice nerezidente, care desfăşoară activitate dependentă în România, venitului salarial net din această activitate dependentă;

e) în cazul persoanelor fizice nerezidente, care obţin veniturile prevăzute la art. 39 lit. d), venitului determinat conform regulilor prevăzute în prezentul titlu, ce corespund categoriei respective de venit.

(2) Persoanele fizice nerezidente care îndeplinesc condiţiile de rezidenţă prevăzute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau c) vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României, începând cu data de 1 ianuarie a anului calendaristic următor anului în care aceştia devin rezidenţi în România.

(3) Fac excepţie de la prevederile alin. (2) persoanele fizice care dovedesc că sunt rezidenţi ai unor state cu care România are încheiate convenţii de evitare a dublei impuneri, cărora le sunt aplicabile prevederile convenţiilor.

(4) În cursul anului calendaristic în care persoanele fizice nerezidente, cu excepţia celor menţionate la art. 40 alin. (3), îndeplinesc condiţiile de rezidenţă prevăzute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau c) sunt supuse impozitului numai pentru veniturile obţinute din România.

(5) O persoană este considerată rezident sau nerezident pentru întregul an calendaristic, nefiind permisă schimbarea rezidenţei pe parcursul anului calendaristic.

(6) Rezidenţii statelor cu care România are încheiate convenţii de evitare a dublei impuneri trebuie să îşi dovedească rezidenţa fiscală printr-un certificat de rezidenţă emis de către autoritatea fiscală competentă din statul străin sau printr-un alt document eliberat de către o altă autoritate decât cea fiscală, care are atribuţii în domeniul certificării rezidenţei conform legislaţiei interne a acelui stat. Acest certificat/document este valabil pentru anul/anii pentru care este emis.

(7) Persoana fizică rezidentă română, cu domiciliul în România, care dovedeşte schimbarea rezidenţei într-un stat cu care România nu are încheiată convenţie de evitare a dublei impuneri, este obligată în continuare la plata impozitului pe veniturile obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României, pentru anul calendaristic în care are loc schimbarea rezidenţei, precum şi în următorii 3 ani calendaristici.

Da, beneficiarul din Romania ma considera nerezident deoarece in contract figurez cu adresa si CI italienesti. Asa deci, nu ar trebui sa mi se opreasca nimic din suma bruta? Hm... In contract nu se mentioneaza nimic in privinta aceasta, insa cand mi-am primit suma cuvenita era mai putin decat imi iesea la calcul iar cand am intrebat mi s-a raspuns ca aceea era suma neta iar contractul a fost incheiat cu suma bruta.
Nu se poate si asa, si asa. E ori asa, ori asa.

Adica, daca va considera nerezident, nu va retine nimic si platiti in Italia iar, daca va considera rezident (ceea ce nu se face oricum, Codul fiscal, prin citatul de mai sus, este clar) atunci trebuie sa primiti o dovada in acest sens: un stat de plata in care sa figureze retinerile sau ceva similar.

Alte discuții în legătură

Anofm imi refuza inregistrarea dosarului de somaj pt venituri asimilate de la un contract retroactiv incetat si platit adriana_max adriana_max Buna ziua, Va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns. am fost angajata cu carte de munca pana in 14 nov. 2016, data de la care mi-a incetat contractul ... (vezi toată discuția)
Evitarea dublei impuneri cu usa sandamaria sandamaria Trebuie sa plătesc un curs către o asociație americana. Contabila îmi cere certificat de rezidenta fiscala al acelei asociații, ca să pot beneficia de ... (vezi toată discuția)
Certificat de rezidenta fiscala ContSters56278 ContSters56278 In cazul unei PFA italiene care desfasoara activitati in Ro persoana prezinta in loc de certificat de rezidenta fiscala,o cerere catre Agentia ... (vezi toată discuția)