avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Persoana cu handicap
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Persoana cu handicap

Buna ziua,

Fratele meu sufera de poliartrita reumatoida seropozitiva gradul 2 dar lucreaza ca si sofer la o companie locala de deseuri. Am inteles ca ar putea beneficia de - nu stiu exact - ajutor pt persoana cu handicap de gradul 2 sau pensie pentru persoana cu handicap de gradul 2 in valoare de aproximativ 200 lei/luna. Spuneti-mi va rog daca si-ar face dosarul pentru acest beneficiu asta l-ar influenta in vreun fel la serviciu, la contractul de munca pe care il are, ar avea restrictii? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 17:16, 11 Martie 2016
Nu ar avea absolut nicio restrictie.
Drepturile persoanelor cu handicap sunt reglementate de legea 448/2006.
Pe langa indemnizatia de handicap in valoare de:
- 33 lei pentru handicap mediu, chiar daca persoana are sau nu venituri salariale
- 234 lei pentru handicap accentuat, chiar daca persoana are sau nu venituri salariale
- 290 lei pentru handicap grav + 600 lei petru pensia de insotitor al persoanei cu handicap grav, chiar daca persoana are sau nu venituri salariale
mai exista si alte numeroase facilitati:
- scutire impozit caza si masina (daca proprietarul este persoana cu handicap accentuat sau grav)
- gratuitate RATB (accentuat si grav) + gratuitate RATB pentru insotitorul persoanei cu handicap grav
- gratuitate METROREX (accentuat si grav) + gratuitate METROREX pentru insotitorul persoanei cu handicap grav
- gratuitate CFR (accentuat si grav) + gratuitate CFR pentru insotitorul persoanei cu handicap grav
- gratuitate avion (numai grav)
- gratuitate muzee, cinematograf (de luni pana joi primele 2 spectacole atat 2D cat si 3D) + gratuitate cinematograf persoana insotitoare (atat accentuat cat si grav), alte gratuitati
- scutire plata dobanda la rata imprumut banca
Deasemenea persoanelor cu grad de handicap grav sau accentuat sunt scutite de plata impozitului la salariu (art. 24 lit. (a) din legea 448/2006). fara sa afecteze salariul.
Alte facilitati in lege.

De obicei angajatorii sunt reticenti in a angaja persoane cu handicap motiv pentru care legiuitorul a promulgat aceasta lege care, cat de cat, compenseaza minusurile care le au aceste persoane fata de celelalte "sanatoase".
Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2014
codulmuncii, utilizator
Va multumesc mult pt raspuns dar totusi el se gandea cum lucreaza sofer (are toate categoriile) sa nu ii suspende permisul de conducere, sau sa ii reduca timpul de munca, sau mai rau sa il dea afara cand se fac disponibilizari...... Exista si aceasta posibilitate?
Sa nu confundam handicapul cu incapacitatea totala de a presta o munca. Daca ai handicap asta nu inseamna ca nu poti muncii. Multa lume (din prostie, rautate, oameni inculti) considera ca persoana cu handicap este inapta de munca. Gresit. Si persoanele cu handicap grav, spre exemplu cele deplasabile in carusior, pot presta activitati in domeniul IT, poate chiar mai bine decat o persoana normala. Si exemplele pot continua.
Cat despre concedieri angajatorul poate sa concedieze oricand doreste pe salariat, insa concedierea trebuie sa fie legala si temeinica (justificata).

Sa-i suspede permisul de conducere...
- nu exista temei legal pentru asa ceva
Sa-i reduca timpul de munca...
Modificarea c.i.m. se face numai cu acordul partilor, conform art. 41 codul muncii. Orice modificare a c.i.m. din initiativa angajatorului se face numai in conditiile legi pentru anumite motive, ori handicapul nu este un motiv.
Sa-l dea afara...
Este interzisa concediere si sanctionarea pe criterii de handicap (art. 59 alin. (a) din codul muncii).
Ultima modificare: Luni, 5 Mai 2014
codulmuncii, utilizator
Ma puteti ajuta cu mai multe detalii despre beneficiile pt indemnizatia de handicap grad accentuat? Cum se procedeaza pt a beneficia de acestea? (abia acum s-a primit certificatul de incadrare in grad de handicap). In momentul in care persoana cu handicap trebuie sa faca medicina muncii sau are nevoie de adeverinta de la medicul de familie va primi avizul pt munca in continuare sau este influentat de aceasta incadrare in grad de handicap? (reamintesc ca postul pe care lucreaza este sofer)
Studiati Ordinul MTr. nr. 1257/1391/2013 pentru aprobarea baremelor de sănătate pentru functiile din siguranta transporturilor si a modului în care se face dovada îndeplinirii acestor conditii, precum si lista afectiunilor medicale si contraindicatiile corespunzătoare baremelor pentru elaborarea avizelor medicale pentru personalul cu atributii în siguranta aici:
[ link extern ]
Eu nu am identificat afectiunea pe care o amintiti dvs. ca fiind contraindicatie.

Alte discuții în legătură

O persoana cu dizabilitati poate sa lucreze fara sa piarda indemnizatia? andrisanalina andrisanalina Spuneti-mi, va rog,daca o persoana cu grad 1 handicap permanent, cu insotitor,(fara picioare),poate sa se angajeze fara a pierde indemnizatia.Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Asistent personal persoana cu dizabilitate mmica mmica Buna ziua, Vreau sa stiu cum trebuie procedat in cazul unei persoane incadrata conform certificatului in gradul de handicap Grav cu asistent personal, care ... (vezi toată discuția)