Potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 46/2011 persoanele fizice autorizate îşi pot desfăşura activitatea individual şi independent sau pot angaja, în calitate de angajator, terţe persoane cu contract individual de muncă, încheiat conform Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii.
Persoană fizică autorizată nu va fi considerată un angajat al unor terţe persoane cu care colaborează în scopul exercitării activităţii pentru care a fost autorizată, chiar dacă colaborarea este exclusivă.
REVIN CU SCUZELE DE RIGOARE
: Ordonanta de Urgenta nr. 46/2011 pentru modificarea si completarea art. 17 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 50, din 20 mai 2011.
Astfel, noul act normativ prevede posibilitatea PFA de a angaja “terte persoane cu contract individual de munca, incheiat in conditiile legii”.
Totodata, in OUG nr. 46/2011, se precizeaza ca PFA nu va fi considerata un angajat al unor terte persoane cu care colaboreaza, chiar daca colaborarea este exclusiva.
Pana in prezent, conform OUG nr. 44/2008, PFA avea interdictie de a angaja cu contract de munca terte persoane pentru desfasurarea activitatii pentru care a fost autorizata.
Potrivit Executivului, noile reglementari ar duce la stimulara a mediului de afaceri si a accesului la noi locuri de munca, marirea ritmului de crestere economica prin suplimentarea veniturilor la bugetul de stat si plata contributiilor aferente acestor noi locuri de munca, actiuni ce conduc la diminuarea efectelor crizei economice.PFA = angajator. Ce obligatii are?
In calitate de angajatori, persoanele fizice autorizate au urmatoarele obligatii:
sa completeze vectorul fiscal cu obligatii care le revin in calitate de angajatori, respectiv impozitul pe venituri din salarii si asimilate salariilor si contributiile sociale obligatorii;
sa intocmeasca si sa depuna la organul fiscal competent trimestrial, formularul 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”.
Atentie! Persoanele fizice autorizate nu pot fi considerate angajate ale unor terte persoane (alte persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale) cu care colaboreaza pentru efectuarea unei activitati economice chiar daca colaborarea este exclusiva.
O persoana fizica autorizata care are calitatea de angajator va raporta in declaratia fiscala unica, D112 urmatoarele categorii de contributii:
-contributia individuala de asigurari sociale, 10,5%;
-contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat, 20,8% sau, dupa caz, 25,8%, 30,8%;
-contributia individuala de asigurari sociale de sanatate, 5,5%
-contributia datorata de angajator la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS), 5,2%;
-contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator la bugetul FNUASS, 0,85%;
-contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, 0,5%;
-contributia datorata de angajator la bugetul asigurarilor pentru somaj, 0,5%;
-contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator la bugetul asigurarilor sociale de stat in functie de clasa de risc, intre 0,15 si 0,85%;
-contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, 0,25%.