Buna ziua. va rog sa-mi spuneti daca la concedierea colectiva din care am facut si eu parte, pot invoca OUG 98/1999, completata de 49/2002 care se refera la protectia sociala a persoanelor ale caror contracte ind. sunt desfacute ca urmare a concedierii colective ? (sau eventual daca este alta lege care modifica OUG98/1999 ) in cazul in care CCM/unitate nu exista ?
OUG 98/1999 este inca in vigoare. Ea se aplica salariaţilor încadraţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată şi care sunt disponibilizaţi prin concedieri colective, efectuate în procesele de restructurare, reorganizare, închidere operaţională parţială sau totală a activităţii, privatizare sau lichidare, de către societăţi comerciale, companii naţionale, societăţi naţionale, precum şi regii autonome, societăţi comerciale ori alte unităţi aflate sub autoritatea administraţiei publice centrale sau locale, unităţi şi instituţii finanţate din fonduri bugetare şi extrabugetare, denumite în continuare angajatori.
Trebuie sa ne dati detalii despre angajatorul dvs, intrucat actul normativ prevede mai multe proceduri privind accesul la măsurile de protecţie socială acordate salariaţilor disponibilizaţi în urma concedierilor colective, si anume:
- Restructurarea angajatorilor cu capital integral de stat sau la care statul deţine cel puţin o treime din capital
- Restructurarea angajatorilor cu capital integral privat sau la care acţionarii privaţi deţin peste două treimi din capital
- Restructurarea instituţiilor şi a altor unităţi finanţate din fonduri bugetare şi extrabugetare
Angajatorul functioneaza ca SRL cu capital intergal privat si a efectuat o concediere colectiva ca urmare unor probleme financiare aparute in oct 2013 (cand a fost efectuata concedierea) dar care acum si-a revenit financiar si a facut iar angajari.Deci, eu am dreptul la un nr. de 12 salarii compensatorii (avand o vechime de peste 15 ani in activitatea de pana acum )? asa cum am vazut ca se face referire in OUG 98/1999
OUG 98/1999 este aplicabila sectorului bugetar si nu celui privat.
Pentru sectorul pruvat : Salarii compensatorii se primesc numai daca sunt prevazute in c.i.m., in c.c.m. aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia
Daca la nivel de angajator exista o astfel de prevedere, impotriva refuzului acestuia de a va acorda aceste salarii puteti sesiza ITM-ul si/sau promova o actiune in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca. Actiunea fiind scutita de taxe judiciare.
Concediere bugetar
marioboss1
ma intereseaza sa aflu daca pot beneficia de cel putin un salariu compensatoriu conform ccm la nivel national-mentioneaza ca urmeaza sa fiu dat in somaj-desi ... (vezi toată discuția)