avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 972 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Referitor la procedura concedierii colective
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Referitor la procedura concedierii colective

Buna ziua
Va rog, daca se poate, sa ma lamuriti cu privire la urmatoarea speta:O societate comerciala care nu are contract colectiv de munca in vigoare, a demarat procedura concedierii colective (urmand pasii prevazuti de lege) in baza Legii nr. 53/2003-codul muncii. Sindicatele contesta aceasta procedura si sustin ca trebuiau aplicate prevederile Ordonantei de urgenta nr. 98/1999 in special cele referitoare la plata salariilor compensatorii.
INTREBARE: Din lectura ordonantei mai sus amintita, eu am retinut ca aceasta se aplica doar la persoanele disponibilizate in baza acestei ordonante...iar platile compensatorii se refera la cele in derulare pentru anul 2000... Am inteles bine? Exista vreo actualizare a acestei ordonante?Va rog mult sa ma lamuriti...
Cel mai recent răspuns: cristina69 , utilizator 18:42, 27 Martie 2015
OUG 98/1999 este aplicabila sectorului bugetar , nu si celui privat.
In cauza este vorba despre o societate comerciala (societate pe actiuni) cu capital integral de stat. Deci nu e nici bugetar nici privat ...
Măsurile de protecţie prevăzute de aceasta ordonanţă de urgenţă se aplică salariaţilor încadraţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată şi care sunt disponibilizaţi prin concedieri colective, efectuate în procesele de restructurare, reorganizare, închidere operaţională parţială sau totală a activităţii, privatizare sau lichidare, de către societăţi comerciale, companii naţionale, societăţi naţionale, precum şi regii autonome, societăţi comerciale ori alte unităţi aflate sub autoritatea administraţiei publice centrale sau locale, unităţi şi instituţii finanţate din fonduri bugetare şi extrabugetare.

OUG 98/1999 este inca in vigoare.
Imi cer scuze ca insist dar, la art.29 din ordonanta se arata ca beneficiaza de prevederile acestei ordonante salariatii disponibilizati prin concedieri colective in condiitiile ordonantei, daca angajatorul nu a avut-o in vedere, ci a dispus concedierea in baza prevederilor Codului muncii, sindicatul poate sa mai ceara plata drepturilor compensatorii in baza acestei ordonante? La art. 60- 61 cu privire la platile compensatorii se face mentiunea ca acestea se fac daca au inceput inainte de anul 2000.
In opinia mea, OUG nr.98/1999 este in vigoare dar in cazul societatii noastre nu se aplica. (respectiv plata salariilor compensatorii) Gresesc?

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii cf oug 98/99 silone silone Buna tuturor, in cazul in care societatea la care lucrez va face concediere colectiva, suntem obligati sa aplicam prevederile OUG 98/99, art 32 cu privire ... (vezi toată discuția)
Despre concediere colectiva man2014 man2014 Buna ziua. va rog sa-mi spuneti daca la concedierea colectiva din care am facut si eu parte, pot invoca OUG 98/1999, completata de 49/2002 care se refera la ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca pe ramura in administratia publica alecramm alecramm buna ziua nu gasesc CCM in administratia publica caut daca se acorda plati compensatorii la disponibilizari colective VA MULTUMESC (vezi toată discuția)