avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... salarii compensatorii cf OUG 98/99
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

salarii compensatorii cf OUG 98/99

Buna tuturor,
in cazul in care societatea la care lucrez va face concediere colectiva, suntem obligati sa aplicam prevederile OUG 98/99, art 32 cu privire la salariile compensatorii? mentionez ca societatea nu are ccm la nivel de unitate.
va multumesc mult pentru ajutor!
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 08:54, 16 Februarie 2009
Măsurile de protecţie prevăzute de OUG nr.98/1999 se aplică salariaţilor încadraţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată şi care sunt disponibilizaţi prin concedieri colective, efectuate în procesele de restructurare, reorganizare, închidere operaţională parţială sau totală a activităţii, privatizare sau lichidare, de către societăţi comerciale, companii naţionale, societăţi naţionale, precum şi regii autonome, societăţi comerciale ori alte unităţi aflate sub autoritatea administraţiei publice centrale sau locale, unităţi şi instituţii finanţate din fonduri bugetare şi extrabugetare, denumite în continuare angajatori.

Suma totală de bani acordată cu titlu de plată compensatorie se stabileşte, pentru fiecare persoană căreia i s-a desfăcut contractul individual de muncă potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă, diferenţiat, după cum urmează:
a) 6 salarii medii nete pe unitate pentru salariaţii cu o vechime în muncă mai mică de 5 ani;
b) 9 salarii medii nete pe unitate pentru salariaţii cu o vechime în muncă între 5 şi 15 ani;
c) 12 salarii medii nete pe unitate pentru salariaţii cu o vechime în muncă mai mare de 15 ani.
Suma totală de bani acordată poate fi majorată cu un salariu mediu net pe unitate, dacă beneficiarul are domiciliul într-un judeţ în care nivelul ratei şomajului este cu 5% peste nivelul mediu la nivel naţional, înregistrat în ultimele 3 luni consecutive, anterioare lunii în care are loc disponibilizarea.
~ Conținut șters la cerere ~
gherasim a scris:

dar in cazul in care societatea care doreste sa disponibilizeze angajati prin concedieri colective elaboreaza un act aditional la CCM pe care-l semneaza cu sindicatul si care act aditional prevede ca in cazul in care angajatul paraseste societatea prin demisie cu acordul partillor primeste 6 salarii compensatorii si in cazul in care este concediat doar 4 , acest act aditional este valabil?
multumesc!

Acest act aditional este perfect valabil partile responsabile cu negocierea CCM au convenit asupra acestor prevederi. S-au luat aceste masuri pentru evitarea concedierii colective, cu tot ceea ce implica ea, o procedura anume si obligatii viitoare.
Demisia este un act unilateral al salariatului , iar incetarea CIM prin acordul partilor presupune o inelegere asupra incetarii. Probabil ca cele 6 salarii se acorda pentru incetarea CIM prin acordul partilor. iar 4 salarii se acorda pentru un salariat concediat in anumite conditii probabil.
~ Conținut șters la cerere ~
Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
La încheierea contractului colectiv de muncă prevederile legale referitoare la drepturile salariaţilor au un caracter minimal.
Prin urmare, niciun CCM nu poate contine prevederi sub nivelul celor stabilite printr-un act normativ sau CCM incheiat la nivel superior.

Alte discuții în legătură

Taxe pentru salariu compensatoriu ContSters47405 ContSters47405 Pentru salariul compensatoriu firma este obligata sa plateasca contributii la stat? (vezi toată discuția)
Retineri salarii compensatorii dan_nicolae dan_nicolae buna, va rog sa imi spuneti ce retineri se fac pentru salariile compensatorii acordate ca urmare a deciziei de disponibilizare a angajatilor prin desfiintarea ... (vezi toată discuția)
Referitor la procedura concedierii colective cristina69 cristina69 Buna ziua Va rog, daca se poate, sa ma lamuriti cu privire la urmatoarea speta:O societate comerciala care nu are contract colectiv de munca in vigoare, a ... (vezi toată discuția)