avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii retineri salarii compensatorii
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

retineri salarii compensatorii

buna,
va rog sa imi spuneti ce retineri se fac pentru salariile compensatorii acordate ca urmare a deciziei de disponibilizare a angajatilor prin desfiintarea posturilor ocupate.mentionez ca acestea sunt trecute pe fluturasul de salariu ca si ajutoare si nu se incadreaza in concediere colectiva .... e vorba de 25 de angati din cca. 500
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 09:35, 31 Martie 2009
Codul fiscal prevede neimpozatea platilor compensatorii numai in cazul concedierilor colective, nespecificand nimic despre concedierile individuale.
in acest caz salariile compensatorii se platesc din fondul de salarii si se calculeaza toate contributiile angajat/angajator
Doresc sa fac o precizare in ceea ce priveste platile compensatorii:
toate platile compensatorii acordate de ANGAJATOR se platesc din FONDUL DE SALARII.
pt platile compensatorii acordate atat pt concedieri individuale cat si colective se plateste CAS, CASS si IMPOZIT (atat de catre angajator cat si de catre angajat). nu se plateste somaj pt aceste plati compensatorii!
mihai_u de unde ai aceste informatii, pe ce se bazeaza?
Bine si articolul 55 alin 4 lit j din Codul Fiscal referitor la plati compensatorii pentru concediri colective?
... si articolul 257 alin 6 din Lg. 95./2006?
Tocmai ma lovesc si eu de problema calcularii unor salarii compensatorii si nu stiu ce retineri sa fac.
Consider ca nu intamplator art. 55 din Codul fiscal foloseste expresia de plati compensatorii calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate (...) acordate potrivit legii, de vreme ce o lege speciala, adica OUG 98 / 1999, opereaza exact cu aceatsa expresie de plati compensatorii calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate ( a se vedea art. 28 al OUG 98 / 1999, potrivit caruia " Plata compensatorie reprezintă o suma neimpozabila al carei cuantum lunar este egal cu salariul mediu net pe unitate" .
Or, art. 55 alin 4 din Codul fiscal se refera si el la plati compensatorii pe baza salariilor medii nete pe unitate care nu sunt impozabile.
Subliniez ca atat OUG 98 / 1999 cat si Codul Fiscal stipuleaza ca platile compensatorii calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate sunt neimpozabile in masura in care se acorda pentru situatiile expres prevazute de aceste acte normative), ceea ce este un indiciu clar ca art. 55 alin 4 lit j din Codul Fiscal se refera la platile compensatorii calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate prevazute de OUG 98 / 1999.
Evidentiez si prevederile art. 42 din OUG 99 / 1998, care arată că:
"Societăţile comerciale, societăţile şi companiile naţionale, precum şi regiile autonome sau alte unităţi aflate sub autoritatea administraţiei publice centrale sau locale pot acorda persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, din fondul de salarii, compensaţii băneşti individuale, în condiţiile şi cuantumurile prevăzute în contractele colective de munca."
Din interpretarea acestui articol rezulta ca platile compensatorii calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate (si care sunt platite de AJOFM nu de angajator, si sunt neimpozabile) se diferentiaza net de compensaţiile băneşti individuale, care pot fi acordate de societatile comerciale, din fondul de salarii, în condiţiile şi cuantumurile prevăzute în contractele colective de munca, si care nu sunt neimpozabile.
Prin urmare:
1. platile compensatorii acordate potrivit CCM sau CCUN sunt venituri salariale si sunt impozabile
2. Art. 21 alin (&) din legea 19/2000 face referire exclusiv la platile compensatorii acordate in baza OUG 98/1999 si care sunt suportate de AJOFM motiv pt care si contributia aferenta e suportata de AJOFM. Prin urmare se retine si CAS angajator si angajat)
3. Aceste compensatii fiind platite din fondul de salarii
sunt venituri salariale prin urmare intra si in baza de calcul a CASS angajator si angajat).
4. conform art. 14 alin(2) li. () din HG 174/2002 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii 76/2002 nu se datoreaza somaj de catre angajat deci ni de angajator
5 conform art. 7 alin. (1) din Legea 76/2002 nu se datoreaza contributie la fondul de garantare

Alte discuții în legătură

Taxe pentru salariu compensatoriu ContSters47405 ContSters47405 Pentru salariul compensatoriu firma este obligata sa plateasca contributii la stat? (vezi toată discuția)
Plati compensatorii concediere mihai_u mihai_u Va rog sa ma ajutati cu o parere........ Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza salariul mediu pe unitate - pentru a fi folosit la platile compensatorii in ... (vezi toată discuția)
Impozitare plati compensatorii mara.s mara.s O zi buna prieteni, Codul fiscal la art 55 (4) precizeaza,, nu sunt incluse in venituri salariale si nu sunt impozitate in intelesul impozitului pe ... (vezi toată discuția)