Va rog sa ma ajutati cu o parere........
Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza salariul mediu pe unitate - pentru a fi folosit la platile compensatorii in cazul concedierilor si care este numarul maxim de salarii care se pot plati angajatilor cu respectarea art. 55 alin 4 din codul fiscal - neimpozitate
Legea nu stabileste acordarea unui numar maxim de salarii compensatorii, ci doar numarul minim (1 salariu). Prin urmare, oricare ar fi numarul de salarii compensatorii acordate acestea sunt neimpozitate.
Salariul mediu : prin impartirea fondului total de salarii la numarul de salariati .
va multumesc pt raspuns dar mai fac o precizare pe care am omis-o:
Codul fiscal face referire la salariul mediu net
La prima vedere as zice ca se face o medie aritmetica ale salariilor nete din statul de plata, dar intre acestea se regasesc inevitabil si angajati cu salar net 0 (CFS toata luna, contract suspendat pt cercetari disciplinare) cat si salarii nete mici (nr mic de zile lucrate)
Singura precizare legata de modul de calcul am regasit-o in OUG 98/1999 care se refera la disponibilizarile facute de unitatile de stat- unde se regaseste o formula de calcul destul de ciudata si unde se precizeaza ca plata compensatorie este egala cu salariul mediu net pe unitate - de aici intrebarea referitoare la cate salarii compensatorii se pot acorda neimpozabil.
Legea nu stabileste, asa cum am mai postat, un numar maxim de salarii compensatorii care se pot acorda unui salariat in caz de disponibilizare.
Totusi, in c.c.m. la nivel de unitate, grup de unitati sau de ramura se poate stabili un astfel de numar. Raman la parerea ca orice numar de salarii compensatorii s-ar acorda, acestea sunt neimpozabile.