avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plati compensatorii concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plati compensatorii concediere

Va rog sa ma ajutati cu o parere........
Va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza salariul mediu pe unitate - pentru a fi folosit la platile compensatorii in cazul concedierilor si care este numarul maxim de salarii care se pot plati angajatilor cu respectarea art. 55 alin 4 din codul fiscal - neimpozitate

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 15:41, 28 Ianuarie 2009
Legea nu stabileste acordarea unui numar maxim de salarii compensatorii, ci doar numarul minim (1 salariu). Prin urmare, oricare ar fi numarul de salarii compensatorii acordate acestea sunt neimpozitate.

Salariul mediu : prin impartirea fondului total de salarii la numarul de salariati .
va multumesc pt raspuns dar mai fac o precizare pe care am omis-o:

Codul fiscal face referire la salariul mediu net

La prima vedere as zice ca se face o medie aritmetica ale salariilor nete din statul de plata, dar intre acestea se regasesc inevitabil si angajati cu salar net 0 (CFS toata luna, contract suspendat pt cercetari disciplinare) cat si salarii nete mici (nr mic de zile lucrate)

Singura precizare legata de modul de calcul am regasit-o in OUG 98/1999 care se refera la disponibilizarile facute de unitatile de stat- unde se regaseste o formula de calcul destul de ciudata si unde se precizeaza ca plata compensatorie este egala cu salariul mediu net pe unitate - de aici intrebarea referitoare la cate salarii compensatorii se pot acorda neimpozabil.
Legea nu stabileste, asa cum am mai postat, un numar maxim de salarii compensatorii care se pot acorda unui salariat in caz de disponibilizare.
Totusi, in c.c.m. la nivel de unitate, grup de unitati sau de ramura se poate stabili un astfel de numar. Raman la parerea ca orice numar de salarii compensatorii s-ar acorda, acestea sunt neimpozabile.
Am inteles precizarea referitorare la numarul de salarii compensatorii si aveti dreptate.

Ce nu stiu inca este modul de calcul al acestui SALARIU MEDIU NET PE UNITATE.

Ma intereseaza o parere daca se poate asupra unui caz real.
suma salariilor nete se imparte la numarul de persoane din unitate si astfel se obtine salariul mediu pe unitate.

Alte discuții în legătură

Despre salariul compensator(disponibilizare) corina.trandafir corina.trandafir 1.Salariul compensator este obligatoriu sa fie trecut in statul de plata(rubrica alte drepturi)? Se impoziteaza la fel ca un salariu normal?se platesc din el ... (vezi toată discuția)
Oprire ajutor somaj in caz de salrii comensatorii in transe ? rozi88 rozi88 Buna ziua , Unei colege i se desface contractul de munca din motive care nu tin de angajat si conform CCM la nivel de unitate va primii salarii ... (vezi toată discuția)
Retineri salarii compensatorii dan_nicolae dan_nicolae buna, va rog sa imi spuneti ce retineri se fac pentru salariile compensatorii acordate ca urmare a deciziei de disponibilizare a angajatilor prin desfiintarea ... (vezi toată discuția)