Buna ziua!Problema mea e urmatoarea: Parintii mei au divortat pe cand eu eram foarte mica,iar de atunci eu nu mi-am vazut tatal pentru ca nici el nu m-a cautat,si nici eu.De aceea as vrea sa stiu ce drepturi am daca il dau in judecata pentru ca nu a platit pensie alimentara si nici nu s-a interesat vreodata de mine.Tin sa precizez ca nu este recasatorit si nici nu mai are alti copii(asta am aflat prin intermediul unor rude care stau in oras cu el).La divort,mama nu a refuzat pensia alimentara,deci el era obligat sa o plateasca.Tin sa mai precizez ca inca sunt la scoala si sunt majora.V-as fi recunoscatoare daca m-ati ajuta!Multumesc! :)
Daca sunttei majora actionati-l in judecata sa se stabileasca o pensie in favoarea dvs dat fiind faptul sa invatati si nu va intretineti prin munca.
Va plati cat sunteti la scoala sau pana va angajati, pana cel mult impliniti 26 de ani.
Tatal a fost obligat sa plateasca pensie pana la 18 ani, termenul de prescriptie e de 3 ani scursi de la data scadentei, deci daca nu ati implinit inca 21, mai recuperati ceva, dar putin..
Puteti solicita prin instanta obligarea acestuia la plata pensiei de intretinere, pe care o veti primi incepand cu data inregistrarii cererii de chemare in judecata. Daca insa a fost obligat la pensie prin hotararea de divort puteti solicita majorarea acesteia. Pentru neplata puteti face plangere penala.
Multumesc frumos.Dar daca il dau in judecata,instanta o sa il oblige sa plateasca tot din urma?Sau o sa primesc doar o parte acolo.Oricum sunt sigura ca nu ar avea de unde sa dea atatia bani,dar intreb ca sa stiu.Da o sa ma grabesc pentru ca mai am o luna si termin scoala.Vroiam sa il dau mai de mult in judecata dar nu am avut bani.Si m-am hotarat acum.
Domnisoara, nu din urma, ci de la data depunerii cererii, adica o sa primiti pensie o luna, cat dureaza scoala. Daca mai aveti timp pana la 26 de ani, mai faceti una ( o scoala)
Puteati depune cerere si pana acum, nu va costa nimic,deci nu banii v-au retinut, acum va trebui sa timbrati cu 20 de lei.