Buna ziua!Problema mea e urmatoarea: Parintii mei au divortat pe cand eu eram foarte mica,iar de atunci eu nu mi-am vazut tatal pentru ca nici el nu m-a cautat,si nici eu.De aceea as vrea sa stiu ce drepturi am daca il dau in judecata pentru ca nu a platit pensie alimentara si nici nu s-a interesat vreodata de mine.Tin sa precizez ca nu este recasatorit si nici nu mai are alti copii(asta am aflat prin intermediul unor rude care stau in oras cu el).La divort,mama nu a refuzat pensia alimentara,deci el era obligat sa o plateasca.Tin sa mai precizez ca inca sunt la scoala si sunt majora.V-as fi recunoscatoare daca m-ati ajuta!Multumesc! :)
Pana la implinirea varstei de 26 de ani aveti dreptul la pensie de intretinere, daca studiati si nu prestati nicio activitate remunerata.
Actiunea pentru majorarea pensiei de intretinere este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domiciliati dumneavoastra, in calitate de reclamant sau de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala domicilieaza paratul.
Legiutorului , in materie de pensie de intretinere, a instituit o competenta teritoriala alternativa.
Instanta de judecata va putea stabili plata pensiei de intretinere, pentru motive intemeiate , pe o perioada in avand , pensia reprezentand o suma globala a anumite luni.
Daca solicitati instantei de judecata plata pensiei de intretinere in raport de venitul net obtinut de tatal dumneavoastra , indicati societatea asiguratoare unde acesta este angajat.
Pensia este calculata in functie de nevoile creditorului obligatiei legale de intretinere, dar si de posibilitatile de plata ale debitorului.
Hotararea prin care s-a stabilit pensia de intretinere nu este necesar a fi investita cu formula executorie, fiind executorie de drept.
Printr-o tranzactie se poate stipula si o suma de bani globala , cu titlu de pensie de intretinere.