avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Suma minima pentru rambursarea TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Suma minima pentru rambursarea TVA

Buna ziua,

Am citit undeva ca suma minima pentru rambursare de TVA trebuie sa fie de 5000 roni. Contabilul firmei spune ca trebuie sa fie de minim 20 000 roni. In primul trimestru al acestui an suma negativa din decont a depasit 5000 roni dar nu am bifat casuta corespunzatoare rambursarii TVA-ului. Stie cineva care este suma minima actuala pentru rambursarea TVA- ului si daca se poate depune o cerere de rambursare ulterior depunerii decontului sau trebuie sa asteptam pana la depunerea urmatotului decont pentru trimestrul doi?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Ilie Stanica , Consultant fiscal 14:36, 10 Mai 2009
Corect.
ART. 1473
Rambursările de taxă către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 153
(6) Persoanele impozabile, înregistrate conform art. 153, pot solicita rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscală de raportare, prin bifarea casetei corespunzătoare din decontul de taxă din perioada fiscală de raportare, decontul fiind şi cerere de rambursare, sau pot reporta soldul sumei negative în decontul perioadei fiscale următoare. Dacă persoana impozabilă solicită rambursarea soldului sumei negative, acesta nu se reportează în perioada fiscală următoare. Nu poate fi solicitată rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscală de raportare, mai mic de 5.000 lei inclusiv, acesta fiind reportat obligatoriu în decontul perioadei fiscale următoare.

Nu puteti solicita rambursarea decat prin decontul de TVA, dar cred ca putei solicita compensarea cu alte datorii fiscale.
Ultima modificare: Luni, 4 Mai 2009
katica, utilizator
ca tot era o discutie pe undeva in legatura cu un contabil ieftin vs contabil scump:)

ce este "dureros" ? faptul ca intrebarea nu a pus-o aici contabilul care si-a permis sa informeze eronat, ci intreprinzatorul care il plateste
Multumesc pentru raspunsuri. Eu nu am cautat un contabil ieftin, pur si simplu platesc pretul care mi l-a cerut, daca este un pret normal sau unul ieftin, nu stiu. D-ul este expert contabil, cred ca este un grad bun sau gresesc? Ce categorie de contabil ar trebui sa caut? Este bine expert contabil sau nu? Pe d-ul l-am ales fiindca la inceput mi-a inspirat incredere, parea ca stie ce vorbeste. Si l-am ales dupa ce am mai discutat cu doua persoane care aveau gradul de consultant fiscal si cand am intrebat daca administratorul firmei are drept pentru diurna, stiti ce au zis? " -Era pe-aici o revista de contabilitate si parca am vazut ca exact subiectul asta era discutat" . Au stiut sa imi spuna un singur lucru, pretul , care nu era mic deloc. Acum chiar ma gandesc sa caut alt contabil dar va rog sa imi spuneti ce grad sau categorie ar trebui sa aiba ca sa pot sta linistita ca stie ce vorbeste si ce face? Si putem avea incredere noi intreprinzatorii ca, contabilii scumpi sunt si buni? Noroc cu Dumneavoastra cei de pe forum, ca putem sa va mai adresam cate o intrebare ca de ne-am lasa in totalitate la mana unor contabili....

acesta, al dvs, era din categoria celor cu staif si cu pedigree.Dupa cum am mai spus, nu tariful este barometrul si ma contrazic cu oricine sustine contrariul.Pur si simplu nu ai cum sa stii cat este de bun un contabil decat daca esti la randul tau tot contabil sau ma rog, ai o profesiune tangenta.Nu exista o definitie sau niste stas-uri.Daca ma duc la un restaurant si nu-mi place mancarea nu ma mai duc, daca ma duc la dentist si imi cade plomba dupa trei zile, la fel.Cu contabilitatea e altceva.Pana la urma, recomandarea din partea cuiva de incredere, profilul lui ca om, gradul de intelegere si rabdare, sa zicem ca ar fi niste criterii.

Alte discuții în legătură

Rambursare tva ralucaboeriu ralucaboeriu Imi puteti spune daca pot cere rambursare de TVA si sub 5.000 lei? (vezi toată discuția)
Firma are poprire de la anaf - compoensare tva ionela11 ionela11 Buna ziua, Am urmatoarea situatie firma are poprire de la ANAF pentru TVA de plata de anul trecut, iar acum in luna iulie 2021 are TVA de recuperat....stiti ... (vezi toată discuția)
Export intr-un stat non ue, regimul tva-ului robertdrilea robertdrilea Buna ziua, Firma noastra a realizat un import de marfa dintr-un stat NON UE pentru care am platit deja TVA-ul. Urmeaza in zilele urmatoare sa exportam ... (vezi toată discuția)