avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Referitor plata CASS (sanatate) pentru venituri din ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Referitor plata CASS (sanatate) pentru venituri din chirie

Buna ziua,

Ridic o problema care ma framanta dpdv fiscal ! :)
Am decis sa ma mut din apartamentul meu proprietate personala si doresc sa il inchiriez. In urma declararii chiriei la administratia financiara voi plati impozitul clasic pe chirie precum si acest 5.5% la CASS. Cum procedez in cel din urma caz ? Imi trimit ei hartie cu ce voi avea de plata in urma instiintarii pe care le-o trimite fiscul ? Sau merg eu la sediul CASS dupa ce declar contractul la fisc ?
O alta intrebare extrem de importanta !
Din motive personale pe care nu le detaliez lucrez fara carte de munca , deci dpdv al fiscului nu am venituri ! La o chirie declarata de 1200 lei cat ar trebui sa platesc la sanatate ? In afara de impozitul de chirie evident ...
De asemenea acum 3 ani am vandut actiuni de 10.000 lei pentru care am platit ce era de plata ca impozit cu exceptia CASS-ului pe care recunosc ca de aprox. 7 ani nu l-am mai platit. Acum 3 ani nu erai obligat sa platesti asigurarea de sanatate ca in momentul de fata.
In acest caz exista pericolul ca consultand baza de date cei de la CASS sa-mi taxeze cu 5.5% si suma de 10.000 lei de acum 3 ani ? Banuiesc ca se va avea in vedere tot ce am incasat in ultimii 5 ani , nu ?

Va multumesc anticipat pentru lamuriri !
Ultima modificare: Marți, 6 Mai 2014
Clark, utilizator
Cel mai recent răspuns: Clark , utilizator 22:41, 5 Mai 2015
1.Pe decizia de impunere pe care v-o comunica Adm. Fin. se va regasi atata impozituul cat si cota CASS. Nu mergeti la CASS, acum totul se face prin Administratia FInanciara.
2. In mod normal daca nu realizati venituri sunteti obligat sa achitati o cota de sanatate aferenta salariului minim pe economie, insa exista posibilitatea ca aceasta sa nu apara pe decizia de impunere pentru chirie...mai exact Administratia Financiara sa omita acest aspect.
3. Si in acest al treilea caz este posibil sa achitati sanatate intrucat nu s-a prescris obligatia dvs. de plata, cum bine ati sesizat aceasta obligatie o aveti pentru toate veniturile obtinute in ultimii 5 ani. Se pune intrebarea daca vanzarea acestor actiuni a fost declarata!! Succes!
Evident doamna ca actiunile au fost declarate la momentul respectiv prin depunerea formularului 225
Dar nu mi-a venit nicio notificare/somatie prin posta, nici contul nu mi-a fost poprit ! Repet , la momentul respectiv nu exista obligatia de a plati ceva la CASS , la ce conditii iti ofera un spital de stat e de preferat sa ma asigur la privat
bun deci am aflat doua chestii importante:
1. in decizia de impunere va fi specificata si cota CASS intr-o rubrica separata presupun
2. cu ocazia aceasta voi intreba si daca se mai aplica in cazul meu plata contributiei CASS referitoare la persoanele fara venit avand in vedere ca deja voi avea venit din chirie (care-i mai mare decat salariul minum pe economie)
Pentru cine mai este interesat !
Iata ca la un an de la intrebarea mea am primit azi de la ANAF recomandata prin care mi s-a transmis formularul 630 "Decizie de impunere anuala pentru stabilirea contributiei de asigurari sociale de sanatate" - Anul 2012
Datorita faptului ca actiunile au avut o valoare mica am fost taxat la salariul minim de 700 lei (pt anul 2012) x 12 luni = 8400 lei baza de calcul ; rezulta 468 lei total general de plata.
Deci CASS-ul nu este cuprins in decizia de impunere din anul respectiv ci iti este transmis ulterior, dupa cativa ani ... :-/
Tot e bine ca nu au bagat si penalitati. Scrisoarea este intocmita in decembrie 2014 : a facut 5 luni pana la mine la usa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii pentru intreprinderea individuala petruta93 petruta93 Buna ziua , am o intreprindere individuala si anul acest nu am desfasurat activitate , intrebarea mea este ce am de plata si cat la finante , sanatate ( si ... (vezi toată discuția)
Instiintare plata anaf 15mark 15mark buna ziua o lamurire cine poate pentru urmatorul caz din 2011 nu mai am venituri din salariu dar am un cont in banca si nu am platit cass sa inteleg ... (vezi toată discuția)
Plata cass 5,5% persoana fara serviciu si fara pensie trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Barbat 63 ani, neangajat, neiesit la pensie. Are venituri din cedarea folosintei bunurilor (inchiriere apartament). Trebuie sa plateasca CASS ... (vezi toată discuția)