avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 489 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentara este obligatorie?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentara este obligatorie?

Buna. Sunt divortata de un an si sase luni, sentinta definitiva si irevocabila. Domiciliul fetitei minore a fost stabilit la tata. Precizez ca in realitate sta cu tatal ei doar la sfarsit de saptamana, in cursul saptamanii locuind la fostii mei socri( acolo locuind de cand merge la scoala, de 5 ani ) Am acceptat sa ramana acolo pt a nu-i afecta viata sociala.
Eu in prezent m-am mutat la 200 de km distanta, motiv pt care nu pot sa-mi vizitez fetita tot la doua saptamani, cum a hotarat instanta.
S-a hatarat sa platesc pensie alimentara 16,5% din venit. Cat am lucrat in localitatea de domiciliu, am avut proprire pe salar, de cand m-am mutat(de sase luni), nu prea am avut serviciu decat cate doua-trei saptamani si cu pauze de vreo o luna(deci mai mult pauza decat munca). Fostul meu sot ma ameninta ca nu ma lasa sa-mi vad fetita pt ca nu i-am platit pensie alimentara de vreo sase luni, iar fetita de frica lui nu vrea sa mai vorbeasca cu mn. Tin sa precizez ca fetita a fost in vacante la mn cate 2-3 zile(pt ca nu a vrut tatal ei sa o lase mai mult) si intotdeauna i-am cumparat imbracaminte in valoare mai mare decat ar fi trebuit sa-i platesc lui pensie alimentara. Dar pe el nu-l intereseaza si vrea pensie alimentara.
Intrebarea mea este, sunt obligata sa-i dau bani astia lui sau este suficient sa ii cumpar fetei ce are nevoie? Si daca nu-i dau lui bani ce risc? Oricum cand i-am dat bani fetei, ea i i-a dat lui si acum nu mai recunoaste ca a primit bani.In concluzie eu nu mai vreau sa-i dau lui pt ca nu ii foloseste in interesul fetei.
Cum pot demonstra ca se foloseste de fetita, doar pt a primi pensie?
Eu am doar obligatia de a plati pensie si trebuie sa ma umilesc in fata lui sa lase fetita sa vorbeasca si sa vina la mine?
Pensia de intretinere este un drept al copilului, drept care nu poate fi eludat.

Prin urmare, tatal copilului solicita drepturile stipulate prin sentinta judecatoreasca.

Fostul sot poate depune o plangere prealabila , impotriva dumneavoastra, sub aspectul savarsirii infractiunii de abandon de familie.


Pensia de intretinere este stabilita in raport de venitul net obtinut, dintr-un venit ce prezinta caracter de continuitate, este drept fundamental al copilului.

In cazul in care dumneavoastra , cu rea credinta,eludeaza obligatia legala ce ii incumba, timp de cel putin trei luni, savarsiti infractiunea omisiva de abandon de familie.


Actiunea penala este pusa in miscare la plangerea penala prealabila a partii vatamata, impacarea partilor reprezentand un caz prin care este inlaturata raspunderea penala.



trebuie sa platiti pensie asa cum s-a stabilit, altfel riscati si inchisoare daca tatal va face plangere si dovedeste reaua dvs credinta.
Puteti cere in instanta sa platiti pensia in natura.
ar fi bine de cate ori platiti pensia sa aveti si o dovada: extras de cont sau recipisa postei daca trimiteti prin posta
Ce inseamna pensie in natura?
Abandon de familie? Care familie daca suntem divortati? In momentul de fata nu am posibilitatile financiare nici sa-mi platesc transportul sa merg sa o vad, i-am lasat lui tot (casa mobilata cu tot ce era in ea) mi-am luat doar hainele mele. Cand am divortat m-a amenintat ca se omoara daca divortez, daca ii i-au casa sau fetita cea mica. De fetita cea mare care este majora nici nu se intereseaza.Acum o ameninta pe cea mica ca se omoara daca mai vorbeste cu mine sau daca vrea sa vina la mine.
Pana cand trebuie sa ma umilesc in fata lui sa pot vorbi cu fetita?

Va rog, daca imi puteti spune ce ar trebui sa fac sa nu mai terorizeze fetita.

Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2014
gi-jane2, moderator
Infractiunea de abandon de familie subzista, chiar daca s-a pronuntat divortul .

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere copil- canada aaalinaaa aaalinaaa Buna ziua, Fostul meu sot m-a anuntat ca va pleca in Canada ,avem un copil impreuna.Pana acum primeam pensia de intretinere de la firma unde era salariat.El ... (vezi toată discuția)
Dreptul la vizita koreh silvia koreh silvia Buna ziua! Fostul concubin are de platit o suma de 178 lei pensie alimentara,care o plateste doar cand vrea(la el e rea vointa,deoarece lucreaza),daca el nu ... (vezi toată discuția)
Intrebare 19o3 19o3 Ma numesc Doru Adina Maria,am 39 de ani,am o fetita de 6,5 ani,divortata.Pentru ca tatal minorei nu platea pensie alimentara,i-am schimbat numele fetei.As dori ... (vezi toată discuția)