avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dreptul la vizita
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dreptul la vizita

Buna ziua!
Fostul concubin are de platit o suma de 178 lei pensie alimentara,care o plateste doar cand vrea(la el e rea vointa,deoarece lucreaza),daca el nu plateste pensia alimentara 2-3v luni,apoi plateste o luna si iar nu plateste...sunt obligata sa il primesc la vizita?Deoarece eu stiam ca daca nu plateste pensia nici eu nu sunt obligata sa il primesc la vizita,iar eu vreau sa-l fac sa-si faca datoria fata de fetita,de cate ori a fost bolnava fetita o data nu a intrebat ce face pt ca nu-i pasa.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 20:17, 24 August 2012
Obligatia de plata a pensiei de intretinere nu este legata de dreptul de vizita. Deci aveti obligatia de a permite tatalui sa viziteze copilul dar aveti si dreptul de a depune plangere penala la politie daca nu plateste consecutiv 2 luni pensia de intretinere din rea credinta. Puteti de asemenea sa initiati procedura de executare silita si impunerea unei popriri pe venit.
Fiecare dintre dvs. ca parinti aveti drepturi si obligatii.
Chiar daca nu plateste pensia in mod regulat , dvs. aveti obligatia sa-i respectati dreptul de vizita conform hotararii judecatoresti, pentru ca in caz contrar, tatal minorei are dreptul sa formuleze impotriva dvs. plangere penala pentru savarsirea infractiunii prev de art.307 al. 2 c.pen.- nerespectarea masurilor privind incredintarea minorului.
La randul dvs. , daca tatal nu plateste pensia de intretinere in cuantumul lunar stabilit in hotararea judecatoreasca, aveti posibilitatea la 2 luni de neplata sa formulati plangere penala pentru savarsirea infractiunii prev de art 305 al. 1lit c) c.pen - abandonul de familie sau sa procedati la executarea silita.
Daca tatal minorei lucreaza cu forme legale, de asemenea aveti posibilitatea sa solicitati instantei stabilirea unei pensii in cuantum procentual, in functie de venitul realizat si astfel venitul va fi poprit direct de angajator sau sa solicitati infiintarea popririi in momentul de fata pentru suma lunara de 178 lei.
Cu alte cuvinte, fiecare dintre dvs, trebuie sa respecte hotararea pe care o aveti, iar cel ce o incalca poate fi actionat de celalalt pentru nerespectarea ei.
Ultima modificare: Vineri, 24 August 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
"La randul dvs. , daca tatal nu plateste pensia de intretinere in cuantumul lunar stabilit in hotararea judecatoreasca, aveti posibilitatea la 2 luni de neplata sa formulati plangere penala pentru savarsirea infractiunii prev de art 305 al. 1lit c) c.pen - abandonul de familie sau sa procedati la executarea silita."

Si ce se intampla, daca in momentul in care i se face plangerea penala, plateste. Ma intereseaza ca procedura...se alege cu dosar penal ? Sau de cate ori nu plateste, i se face plangere penala, merge si plateste si gata....
Daca plateste, primeste o pedeapsa cu suspendare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la vizita moisealexandra moisealexandra buna ziua.. am si eu o intrebare... am o fetita de 4 ani care sta cu mine este declarata pe numele tatalui ei si ea este in custodia mea.....daca tatal ei nu ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ioanaionela ioanaionela Buna seara, Va rog sa ma sfatuiti in urmatoarea situatie: De 4 luni fetita mea de 4 ani nu mai primeste pensie alimentara ,deoarece tatal ei nu mai ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara koreh silvia koreh silvia As avea o rugaminte la dumneavoastra!Fostul concubin nu imi mai plateste pensia alimentara de cateva luni si m-am decis sa il chem in instanta,problema este ca ... (vezi toată discuția)