avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca benevol vs. legislatia muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca benevol vs. legislatia muncii

Prietenul meu, detine un fast-food mobil, cu care se deplaseaza la diverse evenimente. M-am hotarat, in timpul liber, sa merg sa-l ajut, fara absolut niciun fel de pretentie financiara. Pt. ca el sa nu aiba probleme trebuie incheiata o conventie, un contract?
Cel mai recent răspuns: gicu13 , utilizator 19:40, 11 Mai 2014
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu exista munca benevola decat la ONG-uri. Va trebui sa incheiati un CIM, altfel riscati o amenda pt "munca la negru" atat dvs (500-1000 lei) cat si firma (10000 - 20000 lei).
Nu se poate intampla absolut nimic atq timp cat nu exista raporturi de munca intre parti.
și cum nu există relații de muncă când yanachis prestează în folosul celeilalte părți o muncă? pentru care altfel respectivul (persoană juridică sau fizică) ar trebui să angajeze pe cineva?
gicu13 a scris:

și cum nu există relații de muncă când yanachis prestează în folosul celeilalte părți o muncă? pentru care altfel respectivul (persoană juridică sau fizică) ar trebui să angajeze pe cineva?


Faptul ca vrei sa ajuti pe cineva, asa cum reiese din mesajul utilizatorului, nu are legatura cu munca in sensul si definitia sa.
Nu exista elemente de subordonare, nu exista drepturi salariale, nu se nasc obligatii pentru parti, asa zisa "munca" are caracter sporadic, nu se desfasoara in cadrul unui program de lucru.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2014
codulmuncii, utilizator
Cand vrea sa-l ajute mai intai il intreaba: "Cu ce te pot ajuta?" si i se raspunde; "Fa aia..sau cealalta" = raport de subordonare intrucat se executa niste sarcini trasate de o alta persoana, executarea lor necorespunzatoare fiind sanctionata prin refuzul acceptarii unui alt "ajutor".
Caracterul ocazional este dat de "week-end-uri". se poate incheia un CIM si pt sfarsiturile de saptamana. Altceva inseamna "ocazional"...nu e ceva care are o frecventa ciclica.
Programul de lucru e programul pietei, targurilor, "zilelor orasului", "evenimentelor electorale", la care se adauga durata deplasarilor. Se poate cuantifica si stabili ca un program inegal.

Din ceea ce cunosc eu, s-au dat astfel de amenzi, am dat astfel de amenzi, si s-au castigat toate in instanta.
Daca vor sa riste, n-au decat sa o faca pe pielea lor. Nu cred ca ar trebui incurajati.

@yanachis
Daca va prinde ITM-ul va amendeaza 100%. Dvs decideti daca merita riscul sau nu .....indiferent de impresiile postate pe forum de diversi utilizatori.

Alte discuții în legătură

Model de contract prestari servicii intre doua inteprinderi individuale Maria Cazanaru Maria Cazanaru Buna ziua, Va rog sa-mi dati si mie o mana de ajutor!!! As vrea sa stiu ce modalitate este mai buna pentru o inteprindere individuala care este inregistrata ... (vezi toată discuția)
Neplata salariu blondy_87 blondy_87 buna ziua! as avea si eu nevoie de o lamurire daca se poate! prietenul meu s-a angajat acum o luna si ceva la un fast-food ca ajutor de bucatar!s-a convenit ... (vezi toată discuția)
Fisa post - 9411- aj.la prepararea prod. alim.de tip "fast-food" Roxana Brancoveanu Roxana Brancoveanu Am conceput fisa postului pt. 9411 daca va este de folos :) FISA POSTULUI – AJUTORI LA PREPARAREA PRODUSELOR ALIMENTARE DE TIP ... (vezi toată discuția)