avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Firmele in dizolvare platesc impozit forfetar?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Firmele in dizolvare platesc impozit forfetar?

Am 2 firme aflate in dizolvare judiciara, una conform art.237 din legea 31/90 iar cealalta pt certificat de inmatriculare nepreschimbat in termen legal. Procedura n-a fost initiata de mine ci de Registrul Comertului. Aceste firme nu sunt radiate, ele figureaza inca pe site-ul Ministerului Finantelor. Platesc impozit forfetar pt aceste firme?
Cel mai recent răspuns: yryna22 , utilizator 20:17, 14 Mai 2009
Pasrerea mea e ca da. Daca depuneati dumneavostra cererea de dizolvare voluntara la Registru inainte de 1 mai scapati. Asa procedura a fost initiata de Registru care va opera dizolvarea incepand cu data ramaneri definitive a hotararii Tribunalului de dizolvare , deci ulterior termenului de 1 mai 2009.
Si pe mine ma intereseaza subiectul, mai ales ca stiu o situatie in care societatea este in curs de dizolvare cu lichidare simultana, dar mai trebuie facuta ultima faza.

Eu nu vad un motiv ca societatile sa fie tratate diferit in functie de cine a cerut dizolvarea. Pana la urma efectele initierii procedurii sunt aceleasi: capacitatea juridica a societatii se restrange numai la actele necesare lichidarii, ceea ce nu inseamna ca are "activitate". Dupa parerea mea daca societatea e in dizolvare nu datoreaza impozitul forfetar.
Ma gandesc la faptul ca societatea radiata din "oficiu" este sanctionata in acest mod. Chiar sunt curios sa aflu daca se face vreo diferentiere intre cei care initiaza aceasta procedura deoarece asa considera, si cei care raman in pasivitate cu privire la aceasta posibilitate.
Practic nu vad cum ar reusi sa nu ramana debitori catre stat, dat fiind faptul ca aceasta masura vine ca sanctiune pe de o parte, iar pe de cealta parte ma gandesc ca vor fi incidente cheltuielile cu privire la lichidatori.

Nu se mai pune problema de a plati impozitul forfetar, ci daca vor curge penalitati si dobanzi la debitele acumulate cu procedura in sine, pe termen lung consider ca pot rasari surprize. Da, neplacute.

In lumina noilor reglementari cu privire la impozitul forfetar, consider ca este esentiala si data la care a fost dispusa radierea din oficiu a societatii.
Spun asta doarece, recent s-a clarificat aspectul cu privire la societatile comerciale care sunt suspendate si faptul ca aceste nu vor achita acest impozit.

Din punctul meu de vedere, daca ai fost dizolvat, prin oricie modalitate prevazuta de lege, aveai si obligatia de a plati acest impozit. Este vorba de minunatul "0-x%" despre care discutam cu totii saptamana trecuta.

-------------------------------------------------------------------

Consider ca ar fi o situatie fericita in care, conform art. 30 din Legea nr. 359/2004 ar fi efectuata radierea (sanctiune) din oficiu si se urmeaza procedura lichidarii din LSC, lichidatorul fiind remunerat din fondul de lichidare sau din patrimoniul societatii.
Stau sa ma intreb, daca practicienii in insolventa au obligatia legala de a efectua lichidarea in cazul in care nu sunt remunerati pentru serviciile prestate in acest sens.
Un blocaj de toata frumusetea consider, in situatia in care nu au aceasta obligatie...
Ultima modificare: Luni, 4 Mai 2009
Cabinet de Avocat - Torok Andrei - Octavian, Avocat
firmele sunt in dizolvare sau lichidare? este o mare diferenta...

citat din lege : "La data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătoreşti de dizolvare, persoana juridică intră în lichidare....."

societatile dizolvate si aflate in lichidare judiciara au obligatia de a depune declaratii fiscale, deci si parerea mea este ca trebuie sa plateasca impozit forfetar, desi nu mi se pare normal acest lucru

in proiectul de norme metodologice de aplicare a codului fiscal nu se face nici o precizare cu privire la aceste societati aflate in dizolvare, ci doar la cele aflate in suspendare temporara a activitatii in conditiile legii, deci la cele exceptate dizolvarii prin obtinerea regimului de declarare derogatoriu obtinut de la organele fiscale si inscris in reg comertului



In HG 488 : " 11^5. Prevederile art. 18 alin. (2) din Codul fiscal nu se aplică societăţilor în inactivitate temporară înscrisă în registrul comerţului, conform prevederilor art. 237 din Legea nr. 31/1990 ".
Art.237 din Legea 31 se refera la societati care se afla in dizolvare, lichidare si radiere. Doar alin. 2 se refera la societati in inactivitate temporara.
Am o societate care s-a dizolvat in aprilie 2009, urmand ca in mai-iunie sa se pargurga si celelalte etape: lichidarea si radierea. Credeti ca trebuie platit acest impozit forfetar? Si daca da, pentru cate luni? Intrucat, daca trebuie constituit impozitul forfetar nu stiu pentru cate luni.


Alte discuții în legătură

Firma dizolvata de catre camera de comert kikirika kikirika Daca am sentinta ca firma e dizolvata ,mai trebuie sa depun declaratii la finante? Dizolvata nu inseamna ca nu mai exista? Cind firma e dizolvata ce se ... (vezi toată discuția)
Impozit forfetar pentru firma dizolvata juridic de onrc anterior 2009? mihailus mihailus Prezint situatia critica a unei firme in speranta ca voi obtine informatii ce ma vor ajuta pentru identificarea solutiei optime atat mie cat si, probabil, ... (vezi toată discuția)
Lichidare voluntara de srl tibor_nagy tibor_nagy Buna ziua! Detin un SRL cu activitatea suspendata momentan si sunt intr-o dilema deoarece suspendarea temporara de 3 ani se va sfarsi. As vrea sa lichidez ... (vezi toată discuția)