avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 810 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - impozit pe venitul ... Impozitare agentie de turism neplatitoare de TVA
Discuție deschisă în Fiscalitate - impozit pe venitul microîntreprinderilor

Impozitare agentie de turism neplatitoare de TVA

buna ziua,

am o dilema legata de normele de aplicare ale impozitului pe venitul microintreprinderilor de 3%. avand o agentie de turism, stiu ca impozitul se aplica, conform art 152^1 - pct.4 doar asupra comisionului/marjei agentiei.

cu toate acestea, contabila mea, mi-a calculat, pentru biletele de avion, valoare de 3% aplicata asupra intregii sume a biletelor, generand un impozit foarte ridicat, la o marja mica de serviciu.

va rog sa imi transmiteti daca este corect si care este suportul legal, in baza caruia se calculeaza impozitul pentru serviciile de transport, in acest mod.

va multumesc,
Andrei
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 15:58, 7 Mai 2014
Ordin 3055/2009:

253 -
(1) Veniturile din activităţi curente se pot regăsi sub diferite denumiri, cum ar fi: vânzări, prestări de servicii, comisioane, redevenţe, chirii, subvenţii, dobânzi, dividende.
(2) Sumele colectate de o entitate în numele unor terţe părţi, inclusiv în cazul contractelor de agent, comision sau mandat comercial încheiate potrivit legii, nu reprezintă venit din activitatea curentă, chiar dacă din punct de vedere al taxei pe valoarea adăugată persoanele care acţionează în nume propriu sunt considerate cumpărători revânzători. În această situaţie, veniturile din activitatea curentă sunt reprezentate de comisioanele cuvenite.

Cod fiscal:

ART. 112^7 Baza impozabilă

(1) Baza impozabilă a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor o constituie veniturile din orice sursă, din care se scad:

a) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;

b) veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;

c) veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale;

d) veniturile din subvenţii;

e) veniturile din provizioane şi ajustări pentru depreciere sau pierdere de valoare;

f) veniturile rezultate din restituirea sau anularea unor dobânzi şi/sau penalităţi de întârziere, care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil ;

g) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;

h) veniturile din diferenţe de curs valutar;

i) veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial;

j) valoarea reducerilor comerciale acordate ulterior facturării.

(1^1) Pentru determinarea impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, la baza impozabilă determinată potrivit alin. (1) se adaugă următoarele:

a) valoarea reducerilor comerciale primite ulterior facturării;

b) în trimestrul IV, diferenţa favorabilă dintre veniturile din diferenţe de curs valutar/veniturile financiare înregistrate ca urmare a decontării creanţelor şi datoriilor în lei în funcţie de un curs valutar diferit de cel la care au fost înregistrate iniţial şi cheltuielile din diferenţe de curs valutar/cheltuielile financiare aferente, înregistrate cumulat de la începutul anului.

(2) În cazul în care o microîntreprindere achiziţionează case de marcat, valoarea de achiziţie a acestora se deduce din baza impozabilă, în conformitate cu documentul justificativ, în trimestrul în care au fost puse în funcţiune, potrivit legii.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Mai 2014
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venit baza de impozitare agentie de turism GABRIELA-D GABRIELA-D Ca societate nou infiintata si neavand posibilitatea unui capital social de 25000 euro suntem obligati la plata unui impozit de 3 % pe venitul ... (vezi toată discuția)
Impozit microintreprindere casa amanet aurapo aurapo Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca la stabilirea impozitului pe venit microintreprindere iau in calcul atat comisionul incasat cat si suma restituita ca ... (vezi toată discuția)
Impozit microintreprindere prest prest Buna ziua. O societate comerciala platitoare de impozit pe venit,a avut un proces cu Primaria,pe care l-a castigat. Suma primita,se impoziteaza cu ... (vezi toată discuția)