avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... implicare in proces- calitate procesuala activa
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

implicare in proces- calitate procesuala activa

Buna ziua,

Sunt bunica unui minor,in varsta de 15 ani.
Parintii lui s-au despartit,iar copilul a ramas mamei ( fiicei mele),in baza HOTARARII JUDECATORESTI.
Pentru a-i putea asigura cele necesare,a fost nevoita sa mearga la munca in strainatate.
Prin PROCURA JUDICIARA,si DECLARATIE,intocmite la notarul public,fiica mea ma imputerniceste sa o reprezint la biroul judecatoresc,la organele judiciare(Politie,Parchet),precum si la instantele competente,in cauza privind obligarea tatalui la plata pensiei de intretinere ce se cuvine fiului lor,conform sentintei civile,pronuntata in dosarul de la judecatorie, in perioada cat este plecata din tara.
Tot in baza acestor documente,fiind mandatara fiicei mele,pot face tot ceea ce este necesar (cereri,declaratii,plingere impotriva tatalui minorului,participare la executare,cu toate drepturile prevazute de lege,administrarea probelor legale,primirea actelor de procedura,angajarea unui avocat,,exercitarea cailor de atac prevazute de lege,reprezentarea in instanta ). De asemenea,in procura judiciara se mai specifica: " dupa ramanerea definitiva a hotararii ce se va pronunta,va putea (adica eu-mama sa-) solicita executarea silita a acesteia,va face tot ce este necesar pentru indeplinirea mandatului,si VA SEMNA IN NUMELE MEU SI PENTRU MINE ORIUNDE VA FI NEVOIE,semnatura sa fiindu-mi opozabila."

Acum suntem implicati in procesul privind majorarea pensiei alimentare,pe care tatal este dator s-o asigure fiului sau.
Cu toate documentele de imputernicire,amintite mai sus , reclamatul ( tatal copilului) vine cu o NOTA DE SEDINTA,introdusa prin avocat,,prin care cere sa-mi fie respinsa actiunea din instanta , pe care am introdus-o,cu scopul de majorare a pensiei alinentare,intrucat " este formulata de catre o persoana fara calitate procesual active in cauza si ca " minorul , in varsta de peste 14 ani are dreptul de a formula actiune in nume propriu,cu incuviintarea prealabila a reprezentantului legal" .
Va intreb :
Ce pot face ,in acest caz ? Ce documente ar trebui sa mai introduc la dosar,pentru a-mi putea fi recunoscut dreptul de a o reprezenta pe fiica mea (mama copilului) in acest proces ?
Cu respect , o bunica suparata .
Buna ziua,
Va trebui ca nepotul dumneavoastra sa mearga la primul termen de judecata cu C.i si sa semneze si el cererea de chemare in judecata.
Stimată bunică, partea adversă din dosarele în care ne-am judecat a fost reprezentat de un mandatar, pe baza unei procuri judiciare identice ca a dvs. El a reprezentat un om matur, nu un minor, deci nu vârsta nu cred că reprezintă un impediment în cazul dvs.
Sau poate au intervenit schimbări ?
A intrebat si copilul azi.. reprezentant legal al copilul e mama, nu dvs.
www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2014
gi-jane2, moderator
Nu sunt luate in considerare procura judiciara si declaratia de imputernicire a mea ????
Actele sunt valabile sa o reprezentati pe mama, nu si pe copil. Reprezentantul legal al copilului e parintele pana ca o instanta sa decida altceva.
Autoritatea parinteasca nu se cedeaza prin procuri/ imputerniciri..

Alte discuții în legătură

un avocat,poate reprezenta o persoana plecata instrainatate,intr-un proces de divort? mihai251979 mihai251979 Buna seara! Sotul, sorei mele a inaintat cerere de divort.A primit 2 citatii acasa ,urmatoarea infatisare urmand sa aiba loc in data de 27.02.2012.Sora mea ... (vezi toată discuția)
Succesiune Lacd Lacd 5 frati mostenesc in 1997, dupa moartea parintilor, terenuri agricole, paduri, livezi, casa parinteasca.....Nici pana la aceasta ora nu au impartit bunurile ... (vezi toată discuția)
Renuntare la pensia alimentara? 2 vasilache-florinache vasilache-florinache Multumesc tuturor celor care mi-au dat solutii la problema mea anterioara. Daca cei doi copii mi-au fost incredintati mie (tatal) in urma divortului, iar fiica ... (vezi toată discuția)