avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1024 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... renuntare la pensia alimentara? 2
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

renuntare la pensia alimentara? 2

Multumesc tuturor celor care mi-au dat solutii la problema mea anterioara. Daca cei doi copii mi-au fost incredintati mie (tatal) in urma divortului, iar fiica mea in varsta de 15 1/2 ani, a ales acum sa stea la mama ei, baiatul (13ani) fiind in continuare la mine, se poate renunta la pensia alimentara (fiecare avand grija de un copil) care imi este mie virata lunar doar prin hotarare judecatoreasca. Am inteles asta, dar mai am o intrebare: deschiderea unui nou proces de incredintare a minorei , trebuie facut obligatoriu de fosta sotie, sau as putea si eu sa initiez un astfel de proces pe baza lucrurilor de fapt,... fiica mea locuieste de cateva luni la mama ei pe baza unui angajament scris si cu "acordul" D.G.A.S.P.C., iar cardul aferent contului in care imi sunt virati banii, este de asemenea in posesia lor.
Va multumesc!
Puteti si dvs. sa introduceti actiunea privind reincredintarea copiilor (unul la dvs., unul la mama), cu restabilirea pensiei de intretinere (sau fara, fiecare avand grija de copilul propriu). In urma noului proces se va stabili si daca/unde/cum se plateste pensia alimentara, si poate atunci nu mai este important unde se afla cardul.
Mama minorilor ar trebui sa deschida procesul de reincredintare a minorilor.
Nu vad sa mearga sa cereti instantei sa o obligati pe mama parata sa ii fie reincredintati minorii.
Daca ea vrea si vine la proces se poate sa aveti calitatea de reclamant dar ar trebui sa faca ea cerere reconventionala.

avocat Claudiu Lascoschi
Buna seara d-le avocat Claudiu Lascosch!
Fata este la mama ei , in urma dorintelor amandurora. Locuiesc impreuna, pensia alimentara o folosesc tot impreuna, ..., dar in caz de ceva rau, eu sunt raspunzator de faptele ei, ca tutore legal. Atunci, daca mama ei nu deschide , sau nu vrea sa-si asume raspunderea in fata legii pentru fata, eu nu mai pot s-o tin cu forta pe fata la mine, ce e de facut? Nu este normal ca mama din moment ce si-a luat angajament ca are grija de fata la DGASPC, nu ar putea instanta sa o numeasca tutore legal, atata timp cat "fata este la mama ei , dar tatal raspunde de ea in fata legii"!?
Multumesc !
E adevarat ca suna ciudat sa mergeti in instanta sa cereti sa oblige pe mama sa primeasca fiica.
Tocmai de aceea, ar trebui sa cereti instantei sa consfiinteasca prin hot. jud. noua invoiala a parintilor, si consfiintirea noii stari de fapt cu privire la incredintarea celor doi copii, si modificarea stabilirii de pensie alimentara.
Asta tocmai pentru ca starea de fapt s-a schimbat, si exista dovezi clare in acest sens (acte si implicarea DGASPC).
Eu zic ca este admisibila o astfel de actiune - mi s-ar parea nefiresc si ilegal ca instanta sa o respinga, pentru ca este evident ca din hot. jud. incredintarea sau reincredintarea minorilor (intocmai cu starea de fapt) decurg efecte juridice majore pentru toate cele 4 persoane implicate (si nu numai raspunderea parintelui, ci chestiuni mai putin dramatice, la ordinea zilei privind educatia, domiciliul, vizitarea minorilor ...)
In functie de conduita maamei, dupa ce porniti actiunea, veti vedea ce mai este de facut.
Succes!
Va multumesc frumos!
Daca cineva imi mai poate da si alte sfaturi, sa pot deschide eu procesul de reincredintare a fiicei mele (si fiul meu sa ramana in continuare la mine), va rog din suflet sa-mi spuneti. Orice idee ar fi binevenita. Astazi am vorbit la DGASPC, cu cei care au cunostinta de cazul nostru si care stiu de dorinta fiicei mele de a locui la mama ei, si de asemenea de acceptul mamei ei de a avea grija de ea, (sub forma de declaratii scrise) si mi-au spus ca imi pot pune la dispozitie un document in acest sens, spre a dovedi la tribunal ceea ce am expus eu mai sus. Cei de la DGASPC, mi-au amintit astazi ca mama fetei a spus atunci ca chiar va solicita in instanta incredintarea fetei, lucru ce nu s-a mai intamplat, de aceea as vrea sa deschid eu proces in acest sens. Prin documentul acela as putea dovedi ca fiica mea locuieste acolo cu voia ei si a mamei, bineinteles si cu acceptul meu . Printr-o sentinta in urma procesului vreau ca mama sa devina si tutorele legal al fiicei mele iar eu sa raman doar al fiului meu. Atunci nu va mai fi nevoie sa-i fie oprita pensia alimentara stabilita la finalul procesului de divort, fiecare avand in grija cate un copil. Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara vasilache-florinache vasilache-florinache Sunt tata, iar in urma divortului am obtinut custodia copiilor, o fata si un baiat. Acum, fata, la varsta de 15 ani si jumatate a ales sa mearga sa locuiasca ... (vezi toată discuția)
In ce conditii poate cere tatal reincredintarea minorei? rocsy77 rocsy77 buna ziua,am o intrebare ,in ce conditii poate cere tatal custodia fiicei mele de 15 ani pe care o am in custodie din anul 1999,prin hotarare judecatoreasca?in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!proces pentru drept de vizita si castigarea custodiei koreh silvia koreh silvia In urma cu cateva luni,prin 9 martie 2010,s-a terminat procesul pentru pensie alimenatara a copilului meu rezultat dintr-un concubinaj de 2 ani. Fostul ... (vezi toată discuția)