avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj (succesiune fara iesirea din indiviziune)
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj (succesiune fara iesirea din indiviziune)

Buna seara,
Va rog frumos sa ma ajutati cu cateva informatii,referitoare la un partaj in urma unei mosteniri.In urma cu 6 luni,sotul soacrei mele a decedat si aceasta a mostenit 2/8 din casa si curtea in care a locuit impreuna cu acesta.In aceeasi curte si casa, locuieste si fiul soacrei mele. La data la care sotul a decedat,soacra mea era internata in spital,la terapie intensiva,in urma unui accident rutier.Dupa externare,am fost nevoiti sa o ducem la o nepoata,fiind imobilizata la pat si dupa aceea s-a facut succesiunea.In momentul acesta are certificatul de mostenitor,dar fiul sotului soacrei mele,nu o primeste in curte. Acesta vrea ca soacra mea sa-i arate care este partea pe care a mostenito sau sa-i doneze partea. Acestea fiind singurele conditii ca ea sa poata intra in curte. Din pacate,ea nu-si poate permite sa angajeze un avocat, avand o indemnizatie de handicap de 234 lei.Care este forma legala, sa poata intra in curte si sa locuiasca in camera in care a stat pana la accidentul rutier si decesul sotului?
Va multumesc,
O seara linistita
Cel mai recent răspuns: CameliaMunteanu , utilizator 23:51, 8 Mai 2014
Initiati o actiune in justitie pentru partaj judiciar si iesirea din indiviziune cu precizarea fiecarui lot ce revine celor doi actualmente co-proprietari.
Va multumesc
Care este forma legala, sa poata intra in curte si sa locuiasca in camera in care a stat pana la accidentul rutier si decesul sotului?


Sa actioneze in instanta pt a cere sa se constate dreptul sau de abitatie, reintegrarea in spatiu si daca vrea, evacuarea paratului ( fiul sotului).

Art. 973

Dreptul de abitaţie al soţului supravieţuitor

(1) Soţul supravieţuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o altă locuinţă corespunzătoare nevoilor sale beneficiază de un drept de abitaţie asupra casei în care a locuit până la data deschiderii moştenirii, dacă această casă face parte din bunurile moştenirii.

(2) Dreptul de abitaţie este gratuit, inalienabil şi insesizabil.

(3) Oricare dintre moştenitori poate cere fie restrângerea dreptului de abitaţie, dacă locuinţa nu este necesară în întregime soţului supravieţuitor, fie schimbarea obiectului abitaţiei, dacă pune la dispoziţia soţului supravieţuitor o altă locuinţă corespunzătoare.

(4) Dreptul de abitaţie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii moştenirii. Acest drept încetează, chiar înainte de împlinirea termenului de un an, în caz de recăsătorire a soţului supravieţuitor.

(5) Toate litigiile cu privire la dreptul de abitaţie reglementat prin prezentul articol se soluţionează de către instanţa competentă să judece partajul moştenirii, care va hotărî de urgenţă, în camera de consiliu.

Ultima modificare: Joi, 8 Mai 2014
gi-jane2, moderator
Va multumesc frumos,
Noapte buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

cote mostenire favex favex O familie compusa din sot , sotie si un copil al sotiei dintr-o casatorie anterioara. Copilul nu a fost adoptat de catre actualul sot. Sotia detine un procent ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters256193 ContSters256193 Buna ziua! In urma divortului, am facut partajul. Daca tatal copilului s-a recasatorit, sotia lui actuala are drept de mostenire la proprietatile acestuia in ... (vezi toată discuția)
Dreptul la mostenire lucian1973 lucian1973 Buna ziua, va rog sa-mi comunicati care este dreptul la proprietate pentru sotia supravietuitoare, in situatia in care imobilul in care a locuit alaturi de ... (vezi toată discuția)