avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare la 55 de ani
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare la 55 de ani

Eu sunt nascuta Mai 1960, am dubla cetatenie, aproximativ 20 de ani vechime in Romania si actual in Canada aplic pt pensie medicala intrucat am probleme de sanatate.
As dori sa aplic in Romania la pensie aticipat anul care vine, gasesc pe internet ceva legat de varsta de 55 ani si un minim de 20 ani vechime. As dori sa stiu ce inseamna aceaste date, exista un minim de 20 de ani la aceasta varsta? Eu tot numar lunile si cred ca imi mai trebuie o luna ca sa fac acest minim. Va rog sa imi spuneti eu cand as putea sa aplic la o pensie anticipat? Se poate plati suplimentar vreo taxa in caz ca nu imi ajunge cu o luna aceasta vechime? Citeam mai de mult ca se putea plati suplimentar pt cei plecati din tara.

Multumesc
Liliana
Ultima modificare: Vineri, 9 Mai 2014
Lilana, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 23:19, 9 Mai 2014
Femei nascuta in mai 1960 - limita de varsta febr.2022 la 61 ani si 9 luni cu un stagiu complet de cotizare de 31 ani si 9 luni, stagiul minim de cotizare fiind de 15 ani.
Pensie anticipata (fara penalizare) cu 5 ani mai devreme -febr.2017 daca aveti un stagiu de cotizare de 39 ani 9 luni 1 zi -fara stagiu asimilat.
Pensie anticipata partiala ( cu penalizare de 0,75 x nr. lunilor de anticipare) tot in febr.2017 daca depasiti cu pana la 8 ani stagiul complet de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie almamax11 almamax11 Nascuta in mai 1960 Timp lucrat 32 ani . 3 ani facultate la zi Dupa 3 ani de la angajare un accident de tren din care pierde un picior si are handicap gradul 2 ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala niculinapopa niculinapopa Sunt nascuta in data de 30.03 1960 si am 36 ani si 1 luna de munca,iar acum sunt somera ,pot beneficia de pensie anticipata? cat ma penalizeaza? Va multumesc (vezi toată discuția)
Cind ma pot pensiona DinulescuAlexandrina DinulescuAlexandrina Am 55 de ani .35 de ani in cimpul muncii si 10 ani de grupa a doua . Spuneti-mi va rog cind pot iesi la pensie? Va multumesc! (vezi toată discuția)